MENI

3

Obilježen Međunarodni dan djeteta u Bosni i Hercegovini

Jučer je obilježen Međunarodni dan djeteta u Bosni i Hercegovini.

Globalnom obilježavanju Međunarodnog dana djeteta pridružila se i Bosna i Hercegovina odigravanjem revijalne nogometne utakmice u Sarajevu, organizovane u partnerstvu UNICEF-a sa Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine i Sportskim igrama mladih.

Kako je sport oduvijek najjednostavniji i najbolji primjer jednakosti i inkluzije, tako je i odigravanje ove utakmice doprinijelo tome da pokažemo da svako dijete, bez obzira na spol, rasu, vjeru, boju kože, mogućnosti ili prepreke, ima pravo osjećati se pobjednikom, biti uključeno u društvene procese i biti zaštićeno od svih oblika diskriminacije.

Ove godine, Dan djeteta je poseban jer se poklapa sa početkom Svjetskog prvenstva u nogometu koje se održava u Kataru.

Svjetski lideri 20. novembra prije 33 godine potpisali su Konvenciju o pravima djeteta. Upravo povodom ove godišnjice, koja se obilježava kao Međunarodni dan djeteta, fudbaleri i djeca na svim utakmicama 19. kola m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine izlaze u majicama sa bojama UNICEF-a i šalju poruku da bez obzira na to koji tim predstavljaju, odakle dolaze, koje su boje njihovih dresova, moramo biti ujedinjeni.

Takođe, na LED banerima tokom utakmica emituju se poruke UNICEF-a koje se odnose na prava djeteta. Fudbal je igra koja nas ujedinjuje i kad su prava djece u pitanju, može postojati samo jedan tim.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista