MENI

i5

Povodom Dana državnosti BiH u Institutu za jezik UNSA otvorena izložba “Bosanski jezik i školstvo 1992–2022”

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine jučer je u Institutu za jezik UNSA otvorena izložba školske dokumentacije i evidencije “Bosanski jezik i školstvo 1992–2022.” autora dr. sc. Jasmina Hodžića, višeg naučnog saradnika u Institutu.

Izložba prati organizaciju i razvoj savremenog bosanskog školstva i ukupnog našeg društva u posljednje tri decenije, konkretno kroz analizu integracijskih, segregacijskih, diskriminacijskih i asimilacijskih procesa u društvu. Izložbu je otvorio dr. Enes Karić, nekadašnji ministar obrazovanja Republike Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, a koji je prisutnima održao i kratko predavanje o počecima rada bosanskog državnog ministarstva obrazovanja te o iskustvima izrade prvih bosanskih udžbenika u to vrijeme.

Prisutnima se u ime Udruženja nastavnika i profesora Bosanskog jezika i književnosti, Hrvatskog jezika i književnosti i Srpskog jezika i književnosti Kantona Sarajevo obratila profesorica Aida Bešlagić-Jašarević, kazavši da će ova izložba biti postavljena i u muzejskim prostorijama Prve gimnazije Sarajevo, kao trajno vlasništvo Udruženja. Po dogovoru s autorom izložbe, ostavljena je ista mogućnost i drugim našim ustanovama i institucijama ili udruženjima, širom Bosne i Hercegovine.

Druženje završilo je u svečanoj atmosferi, uz poslasticu u čast bosanske državnosti. Izložba se u Institutu može pogledati narednih deset dana.

Institut za jezik BiH

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista