Konferencija 6 (1)

U Homework HUB-u je završena konferencija povodom Međunarodnog dana obrazovanja: Quo Vadis, Academia?

Jučer je u Homework Hub-u završena konferencija pod nazivom Quo Vadis, Academia? koja je organizovana povodom Međunarodnog dana obrazovanja. Konferenciju je otvorio Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH gdin. Denis Zvizdić te je istaknuo da nam „treba jedinstveno i cjelovito obrazovanje na nivou države, koje će u potpunosti biti usklađeno s evropskim i svjetskim standardima“. Na konferenciji su učestvovali panelisti/ice iz obrazovnog sektora kao i predstavnici mladih, koji su sa prisutnima podijelili vizije budućnosti obrazovanja u BiH.

Prvo dan Konferencije, paneli su održani u hibridnom modelu, uživo iz HUB-a i online putem, gdje su nam se javile profesorice: prof. Gülsün Sağlamer (Istanbul Technical University), prva žena rektorica tehničkog univerziteta u Turskoj i prof. Yvonne Galligan, (Technical University Dublin), profeosorica prof. Jasmina Husanović Pehar (Univerzitet u Tuzli, Filozofski fakultet Odsjek za kulturalne studije. Sa učesnicima/ama razmijenile su se prakse iz Republike Irske i Turske.

Na teme osnovnog obrazovanja, srednjeg i visokog obrazovanja, o inkluziji u obrazovnom sistemu, tržištu rada, reformama, politika, pozitivnim primjerima iz prakse, o glasu i zahtjevima studentima/cama, govorili su panelisti/ce:

Senada Salihović (direktorica Treće gimnazije Sarajevo), Ines Kavalec (direktorica Udruženja “Dajte nam šansu”), Nermina Sabljica (bivša direktorica Osnovne škole “Čengić Vila I”), Anis Krivić (bivši ministar obrazovanja, nauke i mladih KS); prof. Jasminka Hasić Telalović (SSST univerzitet), Odsjek za kompjuterske nauke; prof. Meldina Kokorović Jukan (dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli),  prof. Jasna Duraković (Univerzitet u Sarajevu), zastupnica u Skupštini; prof. Marijana Šećibović (Dekanesa Visoke škole za turizam i menadžment Konjic), prof. Dženana Husremović (prorektorica Univerziteta u Sarajevu, prorektyorica za nastavu i studentska pitanja), prof. Mehmed Ganić (Internacionalni univerzitet Sarajevo, prorektor za studentske odnose IUS-a) i prof. Vesna Bratovčić (Univerzitet u Tuzli).

Predstavnici mladih i studentskih udruženja su imali priliku drugi dan Konferencije da govore o funkcionalnosti obrazovnog sistema u BiH, studentskom standardu i pravima, kao i iskustvima koja oni nose sa matičnih fakulteta. Panelisti drugog dana Konferencije su bili:

Naida Mehanović (predsjednica Vijeća mladih Kantona Sarajevo ), Melika Mehmedović (Asocijacije studenta Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu), Jovana Jotanović (Udruženje studenata biologije u Bosni i Hercegovini „USB u BiH“),  Amina Krivić (predsjednica Udruženja studenata Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu), Muhamed Zukić (predsjednik Udruženja studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu “Steleks”), Zerina Ćesir (AIESEC) i Kerim Balić (alumnista Prve bošnjačke gimnazije).

Organizovanje konferencije povodom Međunarodnog dana obrazovanje je samo jedan od načina promovisanja mota Science is IN. Sve aktivnosti koje HUB organizuje imaju za cilj da približe važnost nauke i obrazovanja mladima u Bosni I Hercegovini.

Moderatorica konferencije je bila Emela Burdžović Slipičević, a sve vrijeme je na znakovni jezik tumačila Alma Mujanović.

Homework HUB je namijenjen svim srednjoškolcima i studentima čiji cilj je okupljanje mladih ljudi oko zajedničkog cilja obrazovanja, učenja, pripremanja ispita, rada na inovacijama, a sve to u opuštajućoj i motivirajućoj atmosferi. Jedan od glavnih ciljeva Homework HUB-a je da postane prvi naučno-istraživački centar čiji će materijali biti pristupačan i na dohvat ruke cijelom studentskom tijelu. Homework HUB je postao prva dežurna čitaonica u region, čije usluge članovi mogu korstiti 24/7.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista