MENI

3

U Sarajevu predstavljena knjiga ‘Goraždani iz prošlog vremena’ Hajrudina Somuna

„Goraždani iz prošlog vremena“ naziv je knjige autora Hajrudina Somuna, dugogodišnjeg diplomate, novinara i publiciste, koja je predstavljena večeras u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu.

Knjigu čine memoarski zapisi i svjedočenja o ljudima i događajima tog kraja iz vremena socijalizma, kao i razvoju grada, a pored autora, predstavili su je Mustafa Polutak, Hadžem Hajdarević, Mirsad Kreso te Izedin Šikalo.

Autor knjige Somun kazao je da su junaci knjige Goraždani rođeni oko Drugog svjetskog rata te da predstavlja uspomenu na Goražde iz tog doba.

– Kroz knjigu se provlači historija tog grada, običaji, zanati i sve ono što je vrijedno i čega se treba sjećati, kako bi prenijeli mladima – istakao je Somun.

Autor kaže da knjiga nije ni historijska ni naučna, već je memoarski putopis koji je na granici literature.

Autor tvrdi da bi knjiga trebala postati obavezna lektira u školama Bosansko-podrinjskog kantona, što će i predložiti nadležnim.

Predstavljanju knjige prisustvovalo je veliki broj Goraždana koji žive u Sarajevu, zbog kojih je kako kaže Somun, i organizirano predstavljanje knjige u Sarajevu.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista