MENI

performans-cvijet-istine-i-nade-odrzan-u-sarajevu-unma_650b39ec37a07

Performans ‘Cvijet istine i nade’ održan u Sarajevu

Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici i Udruženje „Moja adresa“ Srebrenica, organizirali su danas u Sarajevu izvedbu performansa „Cvijet istine i nade“.

Događaj je organiziran u okviru programa obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ i ukopa identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković kazao je da se danas obilježava i 20. godišnjica od osnivanja memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

– Bitno je istaći da Univerzitet u Tuzli i Akademija dramskih umjetnosti u saradnji sa srebreničkim udruženjem Moja adresa izvodi performans sa djecom Srebrenice. To je simbolika života u Srebrenici nakon genocida i činjenice da naša djeca preuzimaju društvenu odgovornost sjećanja na genocid – izjavio je za Fenu Duraković.

Dodao je da je performans održan prvo u Tuzli, pa danas na platou prekoputa Vijećnice u Sarajevu, te da na taj način „kroz umjetnost prezentiramo i čuvamo sjećanje na genocid, te šaljemo poruku da se nikada više nikome ne dogodi“.

U sklopu performansa hor „Djeca Srebrenice“ je izveo „Srebrenički inferno“.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista