MENI

3

Atletika zabranila transrodnim osobama takmičenje u ženskoj konkurenciji

Međunarodni atletski savez World Athletic je objavio promjenu pravila prema kojoj transrodnim osobama više neće biti dopušteno takmičenje pod ingerencijama krovne atletske kuće, a odluka stupa na snagu od 31. marta.

– Odluke su uvijek teške kad uključuju različite potrebe i prava između različitih grupa, ali zadržat ćemo stajalište da moramo očuvati poštene uslove za sve iznad svega – rekao je u saopćenju Sebastian Coe, predsjednik krovne kuće svjetske atletike.

– Vodit ćemo se znanošću o fizičkim izvedbama i muškoj prednosti, koja će se neizbježno razviti u nadolazećim godinama. Kako budemo dobivali nove dokaze, razmotrit ćemo svoje stajalište, ali vjerujemo da je integritet ženske kategorije u atletici najvažniji – rekao je Coe i dodao da to ne znači “ne zauvijek”.

Neke LGBTQ udruge već su objavile poruke u kojima je vidno razočarenje zbog ove odluke i pozivaju se na tekst iz časopisa Sports Medicine iz 2017., koje na temelju nekoliko studija tvrdi da transrodne osobe nemaju atletsku prednost nad ostalima i da su zabrane diskriminatorne.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista