MENI

1

Fenomenalni Đoković rekordni sedmi put osvojio završni turnir sezone

Iako se provukao kroz grupu i na jedvite jade prošao do knock out sistema takmičenja, fenomenalni Novak Đoković je pobjednik završnog ATP finala.

Prvi reket svijeta je u finalu sa 6:3, 6:3 pobijedio talijanskog tenisera Jannicka Sinnera te tako došao do rekordnog sedmog naslova na završnom turniru.

Šest naslova pobjednika na završnom turniru najboljih ima Švicarac Roger Federer, dok su pet puta najbolji bili Pete Sampras i Ivan Lendl.

Đoković se u finalu ne bi ni našao da ga onamo nije povukao Sinner pobjedom protiv Holgera Runea u posljednjem kolu grupne faze.

Finale je bio drugi meč 22-godišnjeg Talijana i 14 godina starijeg Srbina na turniru u Torinu. Ranije u grupi Sinner je u maratonskom meču pobijedio Đokovića 7:5, 6:7(5), 7:6(2).

Osim što je Đoković ovom pobjedom spriječio Sinnera da osvoji turnir, zaustavio ga je i na putu prema najvećoj novčanoj nagradi u historiji tenisa. Još jedno slavlje protiv Đokovića, savršenih 5:0 na turniru i titula, donijeli bi Sinneru 4.8 miliona dolara.

Sinner je samo za sudjelovanje na turniru i mečeve po grupama dobio 325.500 dolara. Pobjeda u svakom od njih povećala je njegova primanja za 390.000, a pobjeda u polufinalu donijela mu je 1.105 miliona dolara. Nagrada za pobjednika u finalu iznosi 2.201 milion dolara.

Ipak, to neće biti slučaj, već Đoković odlazi kući sa zaradom od  390.000 dolara manje, ukupno 4.41 milion dolara. Razlog je jedan poraz u grupnoj fazi turnira, kojeg mu je nanio baš talijanski teniser.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista