MENI

1

Prva zvanična utakmica reprezentacije BiH protiv neke nacionalne selekcije odigrana je na današnji dan pod trenerskom palicom Fuada Muzurovića

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine svoju prvu prijateljsku utakmicu protiv jedne nacionalne selekcije odigrala je protiv reprezentacije Albanije, na današnji dan 30. novembra 1995. godine u Tirani.

Nakon osamostaljenja 1992. godine, u toku agresije i pokušaja da se uništi i izbriše svaki trag višedecenijskog postojanja države Bosne i Hercegovine, kroz sport i pozicioniranje na mapu sportskih dešavanja bio je veliki doprinos u jačanju države.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine istupa iz FS Jugoslavije početkom 1992. godine, nakon izbora novih delegata, izbora direktora i selektora, napisanog novog statuta poslat je zahtjev za prijem u UEFA-u i FIFA-u. Zbog agresije na BiH, mnoge aktivnosti na prijemu u članstvo i odigravanju prvih utakmica tekle su sporo i realizovane su van granica države.

Utakmica se odigrala na stadionu Qemal Stafa u Tirani pred 10.000 gledalaca. Pravdu je dijelio makedonski sudija Hristo Danilovski. Golove su postigli za vodstvo domaćina 1:0 u 30. munuti Qendro i 2:0 Dobi u 50. minuti.

Zanimljivo tada je po prvi puta na jednom sportskom događaju svirana državna himna “Jedna si jedina”.

Godinu nakon utakmice sa Albanijom, FSBIH je primljen u svjetsku nogometnu federaciju FIFA, što je omogućilo i prvo učešće u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se igralo u Francuskoj 1998. godine. Prve “domaće” utakmice reprezentacija BiH je morala igrati u Bolonji (Italija), na neutralnom terenu. Prvi kvalifikacijski meč odigran je na gostujućem terenu protiv Grčke, u Kalmati. Nakon FIFA-e savez je 1998. godine primljen kao punopravni član u evropsku nogometnu federaciju UEFA kao punopravan član, tako su i domaći klubovi dobili priliku učestvovati na međunarodnim takmičenjima.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista