MENI

bakir nakas (1)

Bakir Nakaš skinuvši zaštitno odijelo najavio kraj pandemije i otvorio 61. Festival MESS

Večeras je performansom “Show must go on” otvoreno 61. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS koje se ove godine održava pod generalnih sponzorstvom kompanije Visa.

Prema konceptu Emira Fejzića, u performansu su učestvovali glumci Hana Zrno i Harun Ćehović, vokalna solistica Sara Vojičić, te bubnjar Teo Udović. Publici su se obratili direktor Festivala Nihad Kreševljaković i kao specijalni gost, dr. Bakir Nakaš.

Ceremoniju otvaranja gledatelji širom Bosne i Hercegovine, mogli su pratiti putem direktnog prijenosa BHRT-a, generalnog medijskog pokrovitelja Festivala. Poslije ceremonije otvaranja odigrana je “Prva Čehovljeva predstava”, irske teatarske trupe Dead Centre, nakon čega je održan razgovor sa publikom.

“Imali smo priliku shvatiti i koliko nam nedostaje mogućnost odlaska u teatar, u kino, na izložbu. Shvatili smo ljepotu knjiga u koje smo bježali jer smo se tamo osjećali slobodnim. Umjetnost je uvijek bila prijatelj čovjeka. U svom tom užasu koji nas je snašao imali smo priliku vidjeti kako našoj planeti godi odmoriti se od nas i našeg nemara prema prirodi”, istakao je direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković.

Naglasio je i da naša budućnost zavisi od nas samih i naše spremnosti da je učinimo boljom mijenjajući sebe i naš odnos prema drugima.

“Pozorište je tu da nam u tome pomogne”, poručio je Kreševljaković. Naglašavajući važnost publike za ovaj festival pozvao je sve da naprave zajedničku fotografiju, po uzoru na prvo izdanje MESS-a, dok je publika u sali mogla vidjeti fotografiju iz 1960.

Specijalni gost ovogodišnjeg festivala dr. Bakir Nakaš, veliki prijatelj i poštovalac MESS-a, čak je prije desetak godina dodijelio nagradu publike tadašnjim pobjednicima.

Uz Festival je od najtežih dana i jedan je od onih koji znaju koliko je umjetnost važna i ljekovita za jedno društvo. Dr. Nakaš je oduševio publiku pojavivši se u zaštitnom odjelu i poslavši snažnu poruku.

“Poruka koju trebamo da prenesemo svima sa festivala je da mislimo na sebe i one oko sebe. Vakcinišite se! A kada se oslobodim ovoga što je večeras na meni, to će biti naznaka da je pandemija u BiH i svijetu prestala”, poručio je Nakaš.

Publika je nakon ceremonije otvaranja imala priliku da uživa u izvođenju predstave “Prva Čehovljeva predstava”, irskog Dead Centre teatra.

Sve informacije o 61. Internacionalnom teatarskog festivala MESS, možete pronaći na web stranici www.mess.ba

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista