MENI

sindlerov_lift-750x450

Završen je 20. festival bh. drame u Zenici

Takmičarski program 20. festivala bosanskohercegovačke drame “Zenica 2021” zvanično je okončan sinoćnjom izvedbom predstave “Schindlerov lift”, u produkciji sarajevskoj Kamernog teatra 55, a večeras će na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica biti dodijeljene i festivalske nagrade za najuspješnije predstave te individualna postignuća.

Ceremonija dodjela nagrada počinje u 19:30 sati, a u 20:00 sati, u čast nagrađenih, glumac Zijah Sokolović izvest će i svoju monodramu “Lijevo desno glumac”, čime će i zvanično biti “spuštena zavjesa” na ovogodišnji festival nacionalne drame Bosne i Hercegovine.

U takmičarskom dijelu programa, koji je počeo 12. septembra, bila je planirana izvedba osam predstava, a u konačnici ih je izvedeno sedam. Dužan sam napomenuti da predstava Pozorišta mladih iz Sarajeva “Ništa nas ne smije iznenaditi” nije izvedena u okviru ovogodišnjeg festivala, a razlog tome je pandemija koronavirusa i izolacija nekolio učesnika u toj predstavi. Izvedene su predstave iz Banja Luke, Sarajeva, Mostara, Tuzle, Zenice i Prijedora, a predstava “Derviš i smrt”, produkcija Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka, izvedena je na matičnoj sceni”, napomenuo je direktor zeničkog BNP-a i 20. festivala bh. drame Miroljub Mijatović.

Dodaje kako su, “izletom u Banja Luku”, nastavili tradiciju da pojedine produkcije budu izvedene na matičnim scenama. Do sada su, napominje, najčešće pored Zenice predstave Festivala bh. drame izvođene i u Sarajevu.

“Odluke Žirija publike i Žirija novinara već imamo, a još zasjeda Stručni žiri, čije odluke još čekamo. Nadamo se da će u narednim satima i taj dio posla biti završen. Osim nagrada Žirija novinara, Žirija publike i Stručnog žirija, dodijelit ćemo i specijalnu nagradu “Adem Čejvan”, koju dodjeljujemo zaslužnom glumcu ili glumici bh. glumišta, koja će, također, biti dodijeljena večeras. Tu nagradu je dobio kolega Vlado Kerošević, za doprinos dramskom stvaralaštvu”, kaže Mijatović.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista