MENI

10 zdravih, ali i ukusnih začina koji mijenjaju sol

Kuhinjska sol je, u umjerenim količinama, neophodna i značajna za ljudsko zdravlje jer ima važnu ulogu u biohemijskim procesima u organizmu, međutim zbog njene prekomjerne konzumacije ona je danas opasnost za čovjeka.

Vodeći je rizični čimbenik hipertenzije, ali je povezana i s ostalim bolestima kao što su bubrežni kamenci, karcinom želuca i gornjeg dijela ždrijela, osteoporoza i bronhalna astma.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) preporučeni dnevni unos je 5g/dan, a u našoj regiji se prosječno unosi 11,6 g/dan.

Veliki broj namirnica koje unosimo u organizam prirodno sadrže dovoljnu količinu soli, međutim čovjek je svakodnevno dodaje hrani u svrhu poboljšanja okusa.

Manje soli u hrani doprinosi smanjenju krvnog pritiska, al i povećava učinak lijekova koji se uzimaju kod hipertenzije, učinkovito bi djelovalo i na rad bubrega.

Koja hrana sol sadrži u većoj količini?

Najviše soli unosimo u obliku tzv. “skrivenih soli” jedući gotovu i polugotovu hranu, hraneći se u restoranima, unosom grickalica (čips, štapići, kikiriki, pistacije), hljeba i pekarskih proizvoda, suhomesnatih proizvoda, tvrdih sireva, sirnih namaza, kukuruznih pahuljica, gotovih umaka, senfa, majoneze, hamburgera, supa iz vrećice, polugotovih jela i slično.

Kako smanjiti unos soli?

Čitati deklaraciju. Birati namirnice koje sadrže 1,4 g soli na 100 g hrane.

Konzumirati namirnice s niskim sadržajem natrija poput svježeg ili smrznutog voća i povrća.

Konzumirati svježe povrće ili voće uz svaki obrok.

Konzumirati mliječne proizvode koji imaju niski sadržaj natrija poput svježeg sira i jogurta.

Konzumirati svježe meso ili ribu, izbjegavati dimljene proizvode te proizvode konzervisane solju.

Izbjegavati polugotova i gotova jela, jela koja sadrže mononatrijev glutamat i soja umak, grickalice, pekarske proizvode, kečap, ukiseljeno povrće, masline, razne dresinge za salate.

Pri pripremi jela umjesto soli koristiti razno začinsko bilje, a najbolje bijeli luk, biber, vinski ili jabučni ocat, sok od limuna.

Konzumirati hranu koja sadrži veće količine kalija poput voća i povrća (grah, krompir, paradajz, banana).

Budite oprezni, potrebno je smanjivati unos soli postepeno. Uz to, biti strpljiv. Nakon nekoliko dana moći će se primijetiti kako hrana s manjom količinom soli ima bolji, puniji okus.

Kako smanjenje soli utječe na organizam?

Manje soli u hrani doprinosi smanjenju krvnog pritiska, al i povećava učinak lijekova koji se uzimaju kod hipertenzije, učinkovito bi djelovalo i na rad bubrega. Osim smanjenjem unosa soli, organizmu možemo pomoći i povećanim unosom kalija. Ravnoteža između količine natrija i kalija u prehrani ima direktni utjecaj na razinu krvnog pritiska. Kalij ćemo naći u neobrađenim namirnicama poput svježeg voća i povrća te u cjelovitim žitaricama.

Koristite začine umjesto soli

Peršun za ribu, meso, povrće, tjestenine, salate, krompir.

Bijeli luk za ribu, povrće, variva, salate, tjestenine.

Ružmarin za ribu, meso, umake, grašak, krompir.

Bosiljak za ribu, janjetinu, umake.

Komorač za svinjetinu, umake.

Kim za mahunarke, variva.

Limun za ribu, perad, salate, umake.

Lovor za variva, ribu, meso, umake, marinade.

Majčina dušica za meso, umake, gljive, salate.

Mažuran za salate, umake, patlidžan, tjesteninu, rižu, paradajz.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista