MENI

15. novembar – dan u čast šafranu

U čast šafranu, najskupocjenijem začinu na svijetu, Kulturni centar Ambasade Irana u Sarajevu 15. novembra organizuje događaj na kojem će biti predstavljeno i virtualno iskustvo provincije Khorasan, najvećeg proizvođača šafrana.

Prilika je to da se zainteresirani građani, poljoprivrednici upoznaju sa načinom uzgoja i sakupljanja šafrana, te pripremom raznoraznih jela i poslastica s tim začinom.

Kako je iz IKC-a Irana najavljeno, šafranska iskustva i doživljaje iz Irana prenijet će ugledni gosti i novinari kojima je tema bliska, a predavanje će biti održano u galeriji IKC-a u ulici Ferhadija.

Šafran se uzgaja u 22 iranske pokrajine, ali pokrajine Khorasan Razavi, Sjeverni Khorasan i Južni Khorasan u istočnom Iranu čine gotovo 90 posto ukupne proizvodnje šafrana u državi.

Iranski šafran poznat kao “crveno zlato”, magični je sastojak perzijske kulture, od aromatične hrane i šarenih deserta, do tjelesne i duhovne medicine.

Skupi začin dugo vremena uživa veliku potražnju i čak je, kako podsjećaju iz novinske agencije IRNA, zbog njega došlo do rata 1374. godine u centralnoj Evropi.

Svake godine sezona žetve šafrana počinje rano u novembru. Dok nema većine druge vegetacije, svijetlo ljubičasto cvijeće prekriva polja i stvara izvanredan krajolik u suhim predjelima Irana. Glavni proizvođači šafrana su na istoku zemlje.

Šafran se od davnina koristi kao specijalni začin u iranskim kuhinjama. Tanki sloj riže miješane sa šafranom pospe se po vrhu bijele gomile riže i žutike, a pored pilećeg kebaba (joojeh kabab) se služi vrlo često kada se neko ugošćava.

Iranci cijene šafran i koriste ga umjereno jer vjeruju da prekomjerna upotreba šafrana može naštetiti njihovom mentalnom zdravlju. Uživaju u ukusnom sladoledu od šafrana (Bastani Sonnati) u vrućim ljetnim danima ili ga poslužuju u zdjelicama od slatkog pudinga (Sholeh Zard) tokom vjerskih obreda.

Neki također prave osvježavajući biljni čaj od šafrana, zajedno s laticama ruže.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista