MENI

3 začina koja možete najlakše uzgojiti kod kuće tokom jeseni i zime

Sanjate o kuhinji prepunoj svježih začina? Snovi mogu postati stvarnost ako iste posadite u vlastitom domu.

Ovih pet vrsta začina ne iziskuju previše sunca, pa vam neće zadati previše problema u zimskim mjesecima.

Bosiljak, mažuran i kadulja obožavaju sunce, pa u jesenskim i zimskim mjesecima bolje odabrati sadnju i uzgoj onih začina koje mogu preživjeti na hladnijem, tamnijem i sjenovitom mjestu.

Korijander i peršin vole hladnije temperature, a ‘preživjet’ će cijelu zimu bez obzira jeste li teglicu stavili na prozor koji gleda na istok ili zapad. Također, ovi začini preferiraju rast u sušem tlu pa im ne treba mnogo vode.

Imajte na umu da voda na sjenovitim mjestima sporije isparuje nego na suncu, pa svakako provjerite vlažnost tla prije nego što ih povremeno zalijete. Od prevelike količine vlage korijander i peršin će omlitavjeti i propasti.

Metvica je još jedna izdržljiva biljka kojoj treba malo svjetlosti, a uspijeva i u najtežim uslovima. Stavite je u teglicu za cvijeće i redovno zalijevajte kako biste postigli maksimalne rezultate. Ovaj začin brzo raste pa ga je potrebno podrezati jednom u nekoliko sedmica.

Savjet plus:

U pravim uslovima i vlasac će rasti tokom cijele godine. Njegovom cjevastom lišću potrebno je nekoliko sati sunca svaki dan, ali i vlažno tlo.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista