MENI

Borovice – snažna začinska aroma

Bobice borovice jedini su začin koji se dobija od crnogoričnog drveta.

Smolasta, slatkasta i drvenasta aroma borovice dobro se slaže s jelima od mesa i ribe, kao i sa sušenim namirnicama i kiselim kupusom.

Borovica kao začin

Ako želimo biti precizni, bobice borovice zapravo i nisu okrugle bobice, već imaju zaobljeni stožasti oblik. U sušenom obliku imaju toplu, slatkastu, smolastu i drvenastu aromu koja podsjeća na crveni papar. Sjajan su dodatak jelima od crvenog mesa, pitama, kiselom kupusu, supama i umacima, a upotrebljavaju se i pri dimljenju i konzervisanju nekih namirnica. Međutim, te su bobice najpoznatije po upotrebi u proizvodnji džina nego po upotrebi u kuhanju. Borovica se kao začin upotrebljava samo u nekim regijama: njena je popularnost uglavnom ograničena na Sjevernu Europu, Francusku, Njemačku i Austriju.

Upotreba

Borovica se iznimno dobro slaže s pimentom, biberom, lovorom, bijelim lukom, mažuranom i naročito s ružmarinom. Bobice se prije upotrebe trebaju pažljivo usitniti u mužaru kako bi se u jelu oslobodio njihov puni okus. Budući da borovica ima intenzivan okus, istovremeno se ne bi trebalo dodati više od šest do osam bobica. Cijele bobice obično se uklanjaju prije posluživanja jer ako se zagrizu, imaju vrlo intenzivan, kiseli okus. Preporučujemo da bobice borovice prije dodavanja u varivo ili složenac stavite u lanenu vrećicu ili vrećicu za čaj kako biste ih lakše izvadili.

SAVJET!

Borovica je odličan izbor i za deserte. U kombinaciji s pimentom daje jedinstvenu, izvrsnu aromu kolačima s jabukom i kruškom!

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista