Mnogi začini djeluju blagotvorno na zdravlje i imunitet, a uz to, vašoj će kuhinji podariti sasvim nove okuse, arome i mirise.
Nema ništa ljepše nego jesti jelo kojem ste dodali mirisan začin koji ste kupili na tržnici li ga sami uzgojili. Osim što jelu daju aromu i bogat okus, vrlo često, začini pružaju i određene zdravstvene benefite.
Od gripe i prehlade preko migrena do problema sa želucem ili šećerom u krvi – svaki začin nudi rješenje za određeni zdravstveni problem. Iako velika većina začina blagotvorno djeluje na zdravlje, samo se pet začina može prozvati kraljevima snažnog organizma.
Kurkuma – začin i lijek
Indija ima jednu od najnižih stopa raka crijeva u svijetu i vjeruje se da je to dijelom zbog visokog udjela kurkume u prehrani. Posljednjih godina postoji sve više istraživanja o kurkuminu, antioksidansu koji se nalazi u kurkumi. Studije su pokazale da ima protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antifungalno i antitumorsko djelovanje. Kurkuma je uspješna u zaštiti tjelesnih stanica od slobodnih radikala, smanjenju kancerogenih stanica, poboljšanju funkcija jetre, zbog čega tijelo učinkovitije eliminiše toksine.
![](https://radiom.ba/wp-content/uploads/2023/11/Shutterstock_1938418702-1024x648.jpg)
Cejlonski cimet ima mnoga ljekovita svojstva
Cimet je jedan od najstarijih začina koji je služio kao sredstvo za balzamiranje u Egiptu prije 2500 godina. Većina začina su sjeme neke biljke, ali cimet je unutrašnji sloj kore drveta, koja se suši i valja. Postoji nekoliko istraživanja o pozitivnim učincima cejlonskog cimeta na dijabetes, gubitak kose, povišeni holesterol, pamćenje, artritis i kožna oboljenja. U ayurvedi, ovaj divan začin se dugi niz godina koristi zbog svojih antioksidativnih i antibakterijskih djelovanja. Dodavanje cimeta u čaj od đumbira će ovom napitku dati još više ljekovite moći i bogatiji ukus. Cimet se može koristiti i u raznim kašama i pomiješan sa pahuljicama.
![](https://radiom.ba/wp-content/uploads/2023/11/ceylon-cejlonski-cimet_63e5f6685a1cf-1024x682.jpg)
Đumbir – za zdravlje probave
Dragocjena svojstva đumbira otkrivena su u Aziji prije mnogo godina, a do danas, ova dragocjena biljka je pronašla svoj dom u kuhinjama širom svijeta. Olakšava i potiče probavu, ublažava nadutost i želučane tegobe te spečava grčeve. Ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i kod liječenja alergija. Poboljšava stanje kod reume, artritisa i gihta, potiče krvotok, otklanja otrove i toksine, a potvrđeno je i da smanjuje razinu holesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Da, sve je to đumbir, gomoljasta biljka iz porodice ljiljana. Koristi se već hiljadama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje, a iako je mnogima čudnog intenzivnog okusa može se lako uklopiti u brojne obroke, slastice i napitke.
![](https://radiom.ba/wp-content/uploads/2023/11/ginger-5108742_1920-1200x800-1-1024x683.jpg)
Bijeli luk – za jak imunitet
Bijeli luk se uzgajao od davnina, prvenstveno u Egiptu gdje se koristio u medicinske svrhe kao antibiotik, a i danas je jedan od najkorištenijih sastojaka u narodnoj medicini za jačanje imuniteta. Bogatstvo antioksidansa koji se nalaze u češnjaku sprečavaju pojavu brojnih bolesti. Njegova antibakterijska svojstva pomažu pri liječenju gljivičnih infekcija, a pokazao se kao odličan saveznik u borbi protiv prehlade i upale sinusa. Bijeli luk u prahu danas se učestalo koristi u kulinarstvu jer daje karakterističan okus i aromu koja upotpunjuje mnoga jela.
![](https://radiom.ba/wp-content/uploads/2023/11/garlic-3208426-960-720-880x495-1.jpg)
Čili – djeluje protuupalno i poboljšava probavu
Po upotrebi u svijetu nalazi se na drugom mjestu, odmah nakon soli. Vrlo ljut začin, koji se u malim količinama dodaje varivima, pečenom krompiru ili mesu. Olakšava bolove i napetost u zglobovima te suzbija visok pritisak, holesterol, depresiju i probavne smetnje. Općenito, istraživanja su pokazala da, pored čili paprika, i svi drugi ljuti začini smanjuju učestalost raka, plućnih i srčanih bolesti (posebno infarkta). Čili se najčešće upotrebljava u meksičkoj kuhinji te ga je zbog prilagodljivosti moguće svakodnevno koristiti za oplemenjivanje raznih specijaliteta, a također se izvrsno slaže i s drugim začinima kao što su korijander, bosiljak i papar.
![](https://radiom.ba/wp-content/uploads/2023/11/cili-ljuti-umak2000x1190_5976076c83ce6-1024x609.jpg)