Autorica kuharice Linda Tyler podijelila je jednostavan trik za dulje zadržavanje svježine banana.
Linda Tyler, poznato ime u kulinarskom svijetu iza sebe kuharicu i popularnu web stranicom za kuhanje – Gracious Vegan. Razbila je mit u vezi skladištenja banana na sobnoj tempraturi.
Predlaže da biste stavljanjem zrelih, žutih banana u hladnjak mogli usporiti njihov nagli “skok” do prezrelosti i mekanosti, čak i ako se kora promijeni boju.
Pojasnila je: “Ako niste stigli pojesti bananu u tjedan dana od kupnje, a u hladnjaku je i kora joj je lagano posmeđila, vidjet ćete da je iznutra ipak čvršća od ostalih kupljenih na istom mjestu u isto vrijeme, a ostavljenih na sobnoj temperaturi. I okus će joj biti sasvim dobar”, prenosi britanski Express.
Izlažući dalje svoje taktike skladištenja voća, dodala je: “Drugim riječima, ako volite ‘srednje’ banane, trebali biste razmisliti o tome da ih ohladite u hladnjaku odmah nakon što izgube svoju nezrelu zelenu boju.”
Ali ova metoda nije univerzalno rješenje. Zelenaste, još nedozrele banane neće biti zadovoljne na nižim temperaturama kakve su u hladnjacima.
Linda je podijelila: “Pokušala sam staviti u hladnjak nekoliko zelenih banana. Dobra je vijest da kora nije posmeđila. Ali loša vijest je da banana nije počela sazrijevati iznutra, tako da nije bila ni slatka ni ukusna, već je ostala blago nedozrela,” otkriva Tyler.
Umjesto da banane bacite u hladnjak s ostatkom voća, držite ih odvojeno na kuhinjskoj površini dok pošteno ne požute. Tek tada ih stavite hladnjak kako bi im produljili rok trajanja za tjedan dana.