Amchur dolazi od nezrelih ili zelenih plodova manga, koji se sjeckaju i suše na suncu. Mango se smatra jednim od najstarijih vrsta voća. Dolazi s područja Indije, gdje se uzgaja već više od 4000 godina.
Sušene kriške manga su svijetlo smeđe boje i hrapave površine. Nakon što se samelju, dobije se amchur, odnosno prah kiselo-slatkog okusa koji se koristi kao začin.
Amchur svoja svojstva može održati dosta dugo ukoliko se čuva na mračnom mjestu sobne temperature.
Ovaj začin je najzastupljeniji u indijskoj kuhinji, gdje je jedan od glavnih sastojaka marinada i supa. Odličan je za marinade jer daje okus sličan limunu i limeti. Naime, 3 kašike limuna ili limete će dati isti okus kao i pola kašike amchura.
Svaki dio stabla manga ima ljekovita svojstva. Lišće, kora stabla, cvjetovi i plodovi se već godinama koriste kao lijek na području Indije. Mango je bogat vitaminima i antioksidansima, zbog čega je amchur jedan od najzdravijih začina.