MENI

mazuran

Biljka ljubavi – Mažuran

U stara je vremena mažuran bio poznat kao začinska biljka ljubavi. Danas svoju cvjetnu, smolastu, citrusnu aromu unosi u širok raspon jela.

Mažuran ima slatkast, lagan, cvjetni i topao okus. Slatki mažuran ima blagi okus i naročito je popularan u Europi, gdje je udomaćen na većini polica sa začinima.

Božica ljubavi i ljepote Afrodita rođena je iz morske pjene i izašla je na obalu na Cipru. Mažuran je bio endemska biljka na tom otoku i zato ne čudi što je postao poznat kao začin ljubavi! Vjerovalo se da ta začinska biljka nosi ljubavne čini i zato su mlade nosile krunu od mažurana koja im je prema predaji trebala podariti mnogo djece. Čak je i u Starom Rimu aromatičan miris slatkih listova smatran neodoljivim.

Mažuran je našao svoje mjesto u kuhinjama mnogih zemalja i ta se mediteranska začinska biljka može pronaći u brojnim tradicionalnim jelima. U Srednjoj Europi često se upotrebljava u mesnim jelima, mljevenom mesu i nadjevenim mesnim proizvodima.

Mažuran je savršeni dodatak guščjem pečenju, ali i jelima s povrćem i krumpirom. Nijanse mažurana najviše dolaze do izražaja u kombinaciji s paprom, muškatnim oraščićem, majčinom dušicom i borovicom.

Ljudi mažuran često zabunom zamijene za origano, iako se okusi tih dvije začinskih biljaka znatno razlikuju. Mažuran ima mnogo suptilniji okus od origana i stoga se često upotrebljava u visokoj kuhinji.

Savjet: Suhi mažuran ne smije se kuhati predugo – najbolje ga je dodati jelu malo prije posluživanja.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista