MENI

image-387

Biranim namirnicama očistite organizam od nikotina

Svi smo svjesni negativnog uticaja cigareta i nikotina na naše tijelo.

Ako ste prestali da pušite ili ste strastveni pušač, najbrži način da oslobodite svoje tijelo nikotina je da uključite ove namirnice u svoj meni.

Špinat

Folna kiselina je veoma važna za procese koji se odvijaju u tijelu, ali takođe pomaže organizmu da se oslobodi nikotina. U špinatu se nalaze velike količine folne kiseline.

Brokoli, karfiol, prokelj i kupus

Pored toga što ovo povrće sadrži polifenole koji su se pokazali korisnim u smanjenju raznih upala u sistemu za varenje, sadrži i antioksidante koji čiste organizam od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve svoje kvalitete, piše B92.

Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem cigareta tijelo gubi potrebnu tečnost i tijelo mnogo brže dehidrira. Pijenje puno domaće vitaminske vode koju lako možete sami napraviti i zelenog čaja punog antioksidanata pomoći će izbacivanju nikotina iz vašeg tijela.

Mrkva

Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suhom. Ako želite da se riješite ove ružne nuspojave pušenja, jedite što više mrkve. Sadrži velike količine vitamina A, K, C i B, koji su glavni čistači tijela. Mrkvu iscijedite u sokovniku pomješanu sa jabukom i limunom ili je stavite u salatu.

Kivi, limun i narandža

Osim vode, nikotin iz organizma uklanja i vitamine A, C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu u borbi protiv raznih infekcija i bakterija. Da biste nadoknadili izgubljene vitamine, posegnite za kivijem ili popijte čašu limunade. Sok od narandže hidrira organizam, obezbjeđuje mu neophodne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscjedite dvije narandže, dodajte malo vode i pijte između obroka.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista