MENI

1

Brusnica – saveznik zdravlja i neprocijenjivi izvor antioksidansa

Brusnica se smatra prirodnim antibiotikom i antioksidansom, pa se koristi za mnoge tjelesne tegobe. Koristi se kao lijek za probleme s bubrezima, srcem, ali i probavom.

Grm brusnice se može uzgajati kod kuće. Brusnica kao lijek najbolje djeluje kao čaj koji se pije za vrijeme problema s urinarnim traktom i za vrijeme nastanka infekcija radi bakterija.

Brusnica je odavno poznata kao lijek za razne tegobe u tijelu radi svojih nutritivnih svojstava. Ova biljka bogata je antioksidansima koji su poznati za liječenje mnogih tegoba. Brusnica se kao lijek koristi za:

zaštitu od urinarnih infekcija

sprječavanje razvoja bakterija

povećavanje otpornosti imuniteta

zaštitu od nekoliko vrsta tumora

zdravlje očiju

oporavak od gihta i reume

zaštitu od karijesa i bolesti desni

usporavanje procesa starenja

Kako koristiti brusnicu?

Od brusnice možete kupiti ali i napraviti čaj ili sok. Za liječenje urinarnih problema, koristi se brusnica u prahu, to jest ekstrakt brusnice u prahu, kapsulama ili tabletama.

Priprema čaja od brusnice je vrlo jednostavna, a okus slatkast i fin. Preporučujemo da jednu čajnu kašiku domaćeg čaja od brusnice stavite u vrelu vodu. Poklopite i ostavite da čaj stoji 10ak minuta. Procijedite ostatak i pijte ga u gutljajima dok je još topao.

Ko ne smije koristiti brusnicu?

S obzirom da ova biljka pomaže u boljem radu kardiovaskularnog sistema, ne preporučuje se osobama koje piju lijekove protiv zgrušavanja krvi. Uz to, ako ste u procesu liječenja urinarnih problema, preparati brusnice se ne smiju koristiti zajedno s čajem medvjetke, koja se često koristi za takvo liječenje.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista