MENI

Brzo hodanje najbolja aktivnosti ikada

Za brzo hodanje kažu da je najbolja aktivnost ikada. Ako se redovno i uporno praktikuje, ova tjelesna aktivnost donosi nam niz iznenađujućih dobrobiti tijelu i umu.

Prednost je što nema posebnih kontraindikacija, pa je mogu praktikovati svi.

Sve što vam treba su udobna obuća i odjeća te malo dobre volje za početak!

Osim što je idealna aktivnost za one koji žele smršati, pomaže u prevenciji bolesti srca, borbi protiv stresa i jačanju imunološke obrane.

Ukratko, prava terapija.

1. Dobro je za srce

Brzo hodanje moglo bi produžiti život, kao što su potvrdila engleska istraživanja, a prema kojima brzo hodanje od 10 minuta svaki dan “može smanjiti rizik od prerane smrti za 15% koja nastaje zbog bolesti srca”.

2. Savršena aktivnost za mršanje i prevenciju dijabetesa

Ako imate 60 kilograma i brzo hodate desetak minuta, sagorjet ćete oko 50 kalorija.

Hodanje čak i samo jednom dnevno tokom sedmice sagorjelo bi 350 kalorija, ali očito, ako svaki dan idete u više kratkih šetnji – pretpostavimo 3 šetnje po 10 minuta – možete sagorjeti i do 1.050 kalorija sedmično.

Prema tome se brzo hodanje, povezano sa zdravom i uravnoteženom prehranom, pokazalo savršenom aktivnošću za održavanje forme i mršanje, pomažući nam da ne dobijemo dijabetes tipa 2.

3. Blagotvorno djelovanje na um

Oni koji stalno hodaju mogu primijetiti niz dobrobiti čak i na mentalnoj razini.

Redovite šetnje, posebno one na otvorenom, u tom pogledu donose stvarna poboljšanja. Mnoga su naučna istraživanja pokazala da hodanje ili opšta tjelesna aktivnost mogu spriječiti anksioznost i depresiju.

Brzo hodanje nam također pomaže u prevenciji neurodegenerativnih bolesti.

Konačno, brzo hodanje pomaže u poticanju kreativnosti.

Prema istraživanju koje se prije nekoliko godina pojavilo u časopisu Scientific Reports, ako ste u potrazi za kreativnim idejama i želite aktivirati svoju maštu, trebali biste jednostavno više hodati ili čak samo izvoditi neke umjerene tjelesne vježbe svaki dan.

Eksperiment koji je uključivao 80 zdravih odraslih osoba otkrio je da su oni koji su vježbali imali više briljantnih ideja od onih koji su vodili sjedilački način života.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista