MENI

ab0650357c656c6fc6c6

Celer je idealan za sva jela

Uprkos svim nutritivnim i zdravstvenim vrijednostima, celer je ipak nekako zapostavljen u našoj kuhinji. Celer je izuzetan kao začin, lijek, ali i afrodizija!

Korijen često završava u supi, za njim i lišće, a onda sve skupa završi u kanti za smeće.

Šteta, jer imati u kući glavicu, dvije celera može rezultirati pravom gozbom i kad nam se čini da nemamo ništa u frižideru.

Korijen je zdrav i ukusan i kad je sirov – nareže se na štapiće, pokapa limunovim sokom i začini.

Ne mora biti sirov ako ukućani nisu ljubitelji jako hrskavog povrća, može se, veoma tanko narezan, kuhati na pari šest, sedam minuta. Lijepo izgleda, proziran je i mirisan. Može se dodati u salatu ili sok zajedno s brokulom kuhanom na pari.

Bez celera je rižoto siromašniji, može biti glavni glumac krem-čorbe, lako se pretvara u pire u kombinaciji sa krompirom i parmezanom. Može se peći zajedno sa krompirom i mrkvom u rerni, zapečen sa puterom i krušnim mrvicama prilog je mesu, a uz salatu samostalan obrok. Zar nije šteta samo ga iskuhati u supi i baciti?

Celer kao čistač organizma – ima diuretsko djelovanje, pomaže pri iskašljavanju. Odličan je kao sredstvo protiv nadimanja i probavnih teškoća.

Sadrži, među ostalim, vitamine K, C, vitamine B kompleksa, kalijum, folnu kiselinu i vlakna.

Stari su gastronomski majstori o celeru pisali kao o povrću afrodizijačkih svojstava. To im nije bilo dovoljno pa su preporučivali da se salate na bazi celera još pospu i jezgrama oraha.

Manje je više

Kad se kupuje korijen celera, prvo pravilo glasi – manje je više. Velike kugle u sredini su često šuplje i spužvaste. Kad se kupuje celer lišćar, bolji je onaj svijetliji, čije su stabljike i vrhovi veoma aromatični.

Zato se dodaje salatama, na primjer kuhanoj piletini začinjenoj prelivom od jogurta, uz malo limunovog soka, sjeckanog kopra i na četvrt narezanih kuhanih jaja. Može se i puniti mekšom gorgonzolom pomješanom s malo jogurta ili soka od grejpa.

Celerov koren brzo oksidira pa ga nakon guljenja treba potopiti u vodu s limunovim sokom ili samo nakapati sokom. Nakon toga, s njim se može raditi zaista svašta.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista