MENI

Crveni kupus za mladoliko tijelo i duh

Crveni kupus je povrće ljubičaste boje, vrlo zastupljeno u receptima sjevernoeuropske kuhinje, posebno u zimskim mjesecima.

Osim što je izvrstan prilog, crveni kupus se može definisati i kao prava superhrana, bogata hranjivim tvarima i svojstvima jer ljudskom organizmu donosi značajnu količinu dobrobiti.

Riječ je o povrću bogatom vitaminima i mineralima koji pomažu u jačanju imunološkog sistema i održavanju tijela, ali i duha mladima.

Njegova redovna konzumacija preporučuje se svim dobnim skupinama, ali njegove zdravstvene dobrobiti posebno su bitne za odrasle.

Sadrži velike količine kalcija, koji je neophodan za zdravlje kostiju. Također je odličan izvor kalija koji je važan mineral za održavanje srčanog mišića.

Koncentrat je dijetalnih vlakana i vitamina C, A, E, K i B.

Smanjuje prerano starenje i uklanja rizik od raka, poboljšava izgled kože i štiti vid, održava kosti jakima i jača imuni sistem.

Pomaže u prevenciji dijabetesa i smanjuje holesterol, štiti srce i gastrointestinalni sistem. Za one koji žele smršati  dobro je znati i to da je niskokalorična namirnica koja ima samo 25 kalorija na 100 grama.

Prisutnost zeaksantina i luteina pomaže zdravlje očiju: štite mrežnicu od UV zraka, dok vitamin A pomaže u održavanju dobrog vida, sprječava degeneraciju makule i nastanak katarakte.

Glutamin prisutan u kupusu savršen je za smanjenje upale i boli povezane s čirevima u gastrointestinalnom sistemu. Za liječenje čira preporučuje se uzimanje soka od crvenog kupusa.

Pijenje soka od kupusa preporučuje se za održavanje kože hidratiziranom i mekom zahvaljujući visokim razinama antioksidansa i fitohemikalija, poput vitamina C, E i A.

Crveni kupus potiče proizvodnju kolagena održavajući kožu i mišiće zdravima.

Također se pokazao vrlo važnim za zaštitu kognitivnih aktivnosti: posebno djelovanjem antocijana smanjuje se pojava plaka koji uzrokuje gubitak pamćenja, tipičan za Alzheimerovu bolest.

Redovno konzumiranje preporučuje se za držanje dijabetesa pod kontrolom: pomaže u kontroli šećera zahvaljujući sadržaju inzulina.

S obzirom na to da je siromašan ugljikohidratima i kalorijama, a bogat vlaknima, indiciran je u niskokaloričnim dijetama jer daje i osjećaj sitosti.

Preporučuje se za liječenje bubrežnih bolova, artroze i reumatizma. Također se koristi za ublažavanje boli ili upale tokom dojenja.

Dakle, da biste iskoristili sve njegove blagodati, zagrijte list crvenog kupusa na tanjiru i stavite ga na mjesto gdje osjećate bol.

Ima sedativna svojstva koja potiču pročišćavanje krvi, kao i liječenje nesanice.

Međutim, crveni kupus ima i kontraindikacije.

Ne preporučuje se:

Osobama koje pate od hipotireoze

Tokom dojenja jer može uzrokovati grčeve kod bebe

Tokom trudnoće konzumirati umjereno

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista