MENI

Čubar – najidealniji začin za grah, grašak i mahune

Čubar (Satureja hortensis L.) je od davnina poznata začinska biljka. Čubar pripada porodici usnača (Lamiaceae).

Uglavnom je jednogodišnja biljka, a u nekim zemljama s izrazito toplom klimom uzgaja se kao višegodišnja biljka.

Mirisom podsjeća na papar

Već ga Vergilije spominje kao jelo bogova. Rimljani su prije otkrića papra upotrebljavali isključivo čubar. Kao začin se upotrebljava suhi nadzemni dio biljke (Saturejae herba). U pučkoj medicini poznat je kao sredstvo za sniženje krvnog pritiska i ublažavanje kašlja.

Zbog ugodnog mirisa, koji podsjeća na papar, služi u industriji jela i pića.

Čubar se najčešće koristi pri pripremi variva i jela od krompira, dobro ide uz meso, ali najvažnija primjena zbog karminativnog djelovanja (sprječava nadutost) trebala bi mu biti u jelima od graha, boba, graška i mahuna.

Eterično ulje čubra upotrebljava se u industriji konzervisane hrane i likera.

Herba u vrijeme cvatnje sadrži 1-2 % eteričnog ulja te znatne količine željeza, bjelančevina i šećera.

Eterično ulje čubra sadrži 30-40 % karvakrola, 20-30 % cimola i nešto fenola.

Ulje se koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te u proizvodnji mirisa. Biljka se najviše koristi kao začin. U narodnoj medicini čubar se koristi protiv dijareje i bolova u stomaku te kao diuretik i dijaforetik.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista