MENI

desert

Čudo u samo jednoj čaši: Ovo tropsko voće potiče zdravlje

Ništa ne priziva ljeto kao guljenje kore savršeno zrelog manga i uživanje u njegovoj sočnosti. Međutim, prednosti manga nadilaze jednostavno, sezonsko zadovoljstvo. Kao i mnoge vrste voća, mango je bogat hranjivim tvarima koje zajedno pružaju hidrataciju, zaštitne antioksidanse, vlakna korisna za crijeva i još mnogo toga.

Jedna čaša svježeg manga narezanog na kockice (165 g) sadrži:

  • 107 kalorija
  • 28 g ugljikohidrata
  • 3 g vlakana
  • 1 g proteina
  • 0 g masti
  • 76 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C
  • 25 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A
  • 11posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina B6
  • 9 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina E

Zdravstvene prednosti manga

Iako sam mango neće drastično promijeniti zdravlje, njegovo redovito uključivanje u uravnoteženu prehranu može pridonijeti sljedećim koristima:

 

  1. Bogat izvor vitamina C

Mango je odličan izvor vitamina C, koji podržava imunitet i pomaže boljoj apsorpciji željeza. Također ima važnu ulogu u stvaranju kolagena, metabolizmu proteina i zaštiti stanica.

 

  1. Podržava probavu i zdravlje crijeva

Vlakna iz manga pomažu u održavanju zdrave probave i duljem osjećaju sitosti. Osim toga, mango sadrži enzime koji pomažu u razgradnji hrane i otpada, čime pridonosi boljem funkcioniranju crijeva. Neka istraživanja pokazuju i pozitivan učinak na raznolikost crijevne mikrobiote.

 

  1. Pomaže u zaštiti od kroničnih bolesti i starenja

Mango je bogat biljnim spojevima koji djeluju protuupalno. Smanjenjem upala u tijelu, može pomoći u prevenciji bolesti srca, određenih vrsta raka te neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove. Poseban biljni spoj prisutan u mangu dodatno se povezuje s prevencijom bolesti.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista