Cvekla je na glasu kao superhrana zbog svog sastava, brojnih vitamina i minerala.
Posebno se smatra zdravom za anemične, kao i one sa lošim krvnim nalazima.
Osim što nosi epitet superhrane, pretvorena u prah postaje prirodna prehrambena boja – crveni pigment – betacijanin, koji se gotovo uopće ne iskorištava u metabolizmu nego se putem mokraće vrlo brzo izlučuje iz tijela.
Cvekla u prahu dat će vašim poslasticama posebnu vizualnu notu ako je dodate u palačinke, biskvite, sladolede ili umučeno slatko vrhnje za dekorisanje.
Ovaj potpuno zdrav prah zamijenite sa umjetnim bojama, a u ovo doba godine mnogo industrijske boje za hranu se koristi zbog pripreme slatkiša i kolača prigodnih uz praznike.
Ukoliko do sada niste probali cveklu koristiti u prahu kao bojilo za hranu, donosimo vam način pripreme.
Sve što vam treba su jedna – dvije domaće cvekle.
Priprema
- Cveklu operite, ogulite i naribajte na vrlo tanke ploške pa složite u jednom sloju na lim obložen papirom za pečenje.
2. Cveklu osušite u rerni na 60-70°C s funkcijom ventilator 1-2 sata. Povremeno odškrinite rernu kako bi para izašla van.
3. Osušenu i ohlađenu cveklu sameljite u mlinu za kafu u fini prah. Dobiveni prah držite u zatvorenoj teglici na tamnom mjestu.