Dinjica, je biljka iz porodice ruža i neizostavan je dio frankfurtskog zelenog umaka. Mladi listovi imaju svježi okus koji podsjeća na salatni krastavac.
Trebala bi se koristiti kao svježi začin, budući da u sušenom obliku gubi aromu. Dinjica ide uz lisnate salate, svijetle umake i povrtne supe, ali može poslužiti i kao odlična podloga za limunadu od začina.
Naziv dinjica dan je zbog mladih listova koji imaju miris nalik na krastavce ili dinju.
Mlade listove možemo upotrebljavati u rano proljeće, u martu i prvoj polovini aprila. Sadrže 160-250 mg vitamina C i oko 15 mg karotina.
S obzirom na to da se miris kuhanjem gubi, najbolje ih je jesti sirove ili ih dodati tek pri kraju kuhanja.
U vrijeme cvatnje beremo čitavu nadzemnu biljku, sušimo je i upotrebljavamo kao čaj.
Koristi se u liječenju dijareje, katara crijeva, nadimanja. Dobra je krmna biljka.