MENI

Da li koristite začin dinjicu?

Dinjica, je biljka iz porodice ruža i neizostavan je dio frankfurtskog zelenog umaka. Mladi listovi imaju svježi okus koji podsjeća na salatni krastavac.

Trebala bi se koristiti kao svježi začin, budući da u sušenom obliku gubi aromu. Dinjica ide uz lisnate salate, svijetle umake i povrtne supe, ali može poslužiti i kao odlična podloga za limunadu od začina.

Naziv dinjica dan je zbog mladih listova koji imaju miris nalik na krastavce ili dinju.

Mlade listove možemo upotrebljavati u rano proljeće, u martu i prvoj polovini aprila. Sadrže 160-250 mg vitamina C i oko 15 mg karotina.

S obzirom na to da se miris kuhanjem gubi, najbolje ih je jesti sirove ili ih dodati tek pri kraju kuhanja.

U vrijeme cvatnje beremo čitavu nadzemnu biljku, sušimo je i upotrebljavamo kao čaj.

Koristi se u liječenju dijareje, katara crijeva, nadimanja. Dobra je krmna biljka. 

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista