Dinja je idealno voće za tople ljetne dane i izvrstan je izvor mineralnih soli, prije svega zbog važnog sadržaja kalija, cinka, kalcija, fosfora i magnezija.
Dinja se sastoji od oko 90% vode i zbog toga je idealno voće koje gasi žeđ. Niskokalorična je i ima veliki udio vlakana što joj daje moć zasićenja.
Od vitamina ističe se visok sadržaj vitamina C, te vitamina B skupine i folata.
Vrlo je bogata beta-karotenom, antioksidansom koji je odgovoran za proizvodnju melanina, zaštitne tvari za kožu koja nam pomaže da ljeti intenzivnije potamnimo.
Beta-karoteni jačaju imunološki sistem zbog čega dinja pomaže u borbi protiv infekcija i učestvuje u procesima odlaganja toksina u jetru.
Zbog vode i vlakana dinja pomaže u održavanju figure i olakšava rad crijeva.
Izvrsno je voće za trudnice i dojilje jer sok i pulpa dinje sadrže dobru dozu folne kiseline koja je važna za normalan razvoj fetusa.
Mjere opreza
Dinja, kada se jede u velikim količinama, može uzrokovati neravnotežu elektrolita zbog niskog omjera natrija i kalija.
Najneposrednija posljedica može biti pojava grčeva ili gastrointestinalnih smetnji.
Dalje, dinja je voće sa laksativnim učinkom.
Oprez u konzumaciji dinje preporučuje se dijabetičarima, budući da ima visok glihemijski indeks te osobama koje pate od želučanih smetnji poput gastritisa i probavnih poteškoća.