MENI

image-407

Djeca koja odrastaju uz bake i djedove sretnija su, mirnija i sigurnija

Ljubav, briga i podrška baka i djedova imaju blagotvoran utjecaj na unuke.

O tome svjedoče brojna istraživanja, a u nastavku navodimo tri razloga zbog kojih je dobro da djeca provode više vremena s bakama i djedovima.

Smanjuje se rizik od depresije

Emocionalna bliskost baka i djedova s unucima smanjuje rizik od depresije kod djece. U studiji, objavljenoj u časopisu Gerontology, sudjelovalo je 356 unuka i 374 bake i djeda. Naučnici s Boston Collegea analizirali su podatke koje su sakupljali 19 godina i ustanovili da se opasnost od depresije smanjuje i kod starijih i kod mlađih generacija.Povećava se osjećaj stabilnosti i sigurnosti

Bake i djedovi ulijevaju unucima osjećaj stabilnosti i emotivne sigurnosti. U traumatičnim situacijama ili tokom porodičnih svađa, baka i djed često su podrška unucima.

Istraživanje Oxforda pokazalo je da bliska veza unuka i starijih generacija pomaže djeci da se nose s traumatičnim događajima u životu, kao što su maltretiranje u školi ili razvod roditelja.

Istraživanje koje je vodila profesorica Ann Buchanan obuhvatilo je više od 1500 djece i pokazalo je da oni koji su u bliskim odnosima sa svojim bakama i djedovima imaju manje emotivnih teškoća i problema u ponašanju. Osim toga, takva djeca imaju razvijeniji osjećaj samosvijesti, što im olakšava prevladavanje teškoća.

Olakšava posao roditeljima

Roditelji ponekad nemaju dovoljno vremena za igru i razgovor s djecom. Bake i djedovi mogu zamijeniti roditelje, pogotovo u situacijama kada je djeci potrebna igra i zabava. Osim toga, bake i djedovi nisu toliko strogi, pa su veće šanse da će im se unuci povjeriti.

Sve ovo poboljšava atmosferu u porodici, jer su i roditelji mirniji kada znaju da su njihova djeca zbrinuta i na sigurnom dok ih nema, prenosi Index.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista