Domaću mješavinu začina za perad možete napraviti za 4 minute, a bolja je opcija od kupljene jer znate tačno koje sastojke koristite i dugoročno se više isplati.
Osim za perad, odnosno piletinu i puretinu, možete je dodati i u salate, pečeni tofu, krompir, umake, supe, namaze…
Treba vam 9 začina – kadulja, timijan, mažuran, ružmarin, origano, bijeli luk u prahu, muškatni oraščić, biber i bosiljak.
Postupak ne može biti jednostavniji – dodate sve sastojke u zdjelu, promiješate i prebacite u male staklenke ili bilo koju malu zatvorenu posudu. Za još bržu pripremu, možete začine odmah dodati u malu staklenku, pa je protresti da se sastojci izmiješaju i to je to!
Tradicionalno se u ovoj mješavini začina nalazi kadulja, tamijan, mažuran, ružmarin, muškatni oraščić i bijeli luk, ali za dodatni okus možete dodati još origano i bosiljak. Ako nemate koji sastojak slobodno ga preskočite, mješavina će svejedno biti ukusna.
SASTOJCI
2 kašike sušene kadulje
2 kašike sušenog tamijana
1/2 kašike sušenog mažurana
1/2 kašike sušenog ružmarina
1 kašika sušenog origana
1/2 kašike bijelog luka u prahu
1/2 kašike mljevenog muškatnog oraščića
1/2 kašike bibera
1/2 kašike sušenog bosiljka
POSTUPAK
Sve sastojke dodati u zdjelu ili na tanjir, pa dobro promiješati. Zatim, prebaciti u malu (najbolje staklenu) posudu i zatvoriti. Čuvati na suhom, mračno mjesto i iskoristiti u roku 6 mjeseci.