U vrijeme kada sve više biramo zdravije namirnice, recepti za domaći hljeb dobijaju posebno mjesto u kuhinji.
Ako tražite hljeb koji je bogat vlaknima, blag za želudac, a opet ukusan i mirisan, donosimo vam savršen spoj, hljeb od spelte, lana, ječmenih mekinja i meda.
Savršen je za doručak uz maslac ili džem, ali se odlično slaže i s jajima, sirom, pa čak i supama.
Osim toga, priprema je jednostavna, a rezultat mekan, mirisan i hranljiv hljeb koji uspijeva svaki put.
Sastojci:
3 šolje integralnog speltinog brašna
½ šolje ječmenih mekinja
¼ šolje mljevenog lanenog sjemena
¼ šolje otopljenog putera
½ šolje domaćeg meda
½ šolje mlijeka
1 šolja vode
3 velika jaja (odvojiti bjelanca od žumanaca)
1 kesica suvog kvasca
½ kašičice sode bikarbone
½ kašičice šećera
1 i po kašičica soli
½ kašičice cimeta
Prstohvat limunovog soka
Priprema:
U šolju vode dodajte mlijeko i lagano zagrijte dok ne postane mlako.
Umiješajte suhi kvasac i šećer i ostavite nekoliko minuta da kvasac proradi.
U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke: speltino brašno, ječmene mekinje, lan, sodu bikarbonu, so i cimet.
Odvojite bjelanca od žumanaca.
U smjesu sa brašnom dodajte aktivirani kvasac, žumanca, otopljeni puter, med i limunov sok.
Dobro izmiješajte ručnom pjenjačom ili mikserom dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu.
U posebnoj posudi umutite bjelanca u čvrst snijeg i lagano ih umiješajte u tijesto.
Koristite kašiku, laganim pokretima da se zadrži vazduh.
Smjesu sipajte u kalup obložen papirom za pečenje.
Pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, dok ne naraste.
Pecite u rerni zagrijanoj na 220°C deset minuta, zatim smanjite temperaturu na 200°C, pokrijte folijom i pecite još oko 30 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
Kad izvadite hljeb iz rerne, umotajte ga u vlažnu kuhinjsku krpu i ostavite da se potpuno ohladi.

Slatko, ali i slano
Iako ovaj hljeb ima blagu slatkoću zbog meda i cimeta, njegova tekstura i ukus savršeno se uklapaju i uz slana jela. Možete ga poslužiti sa sirom, puterom, jajima, ali i sa pekmezom, namazom ili medom. Idealan je i za dječiju užinu.









