Tokom ljetnih mjeseci, rijetko šta može da osvježi kao dobar sladoled. I dok su industrijski sladoledi lako dostupni, domaće verzije nude daleko bolji kvalitet, puniji okus i priliku da znate tačno šta jedete.
Uz pomoć jednostavnih plastičnih kalupa, lako možete napraviti sladoled na štapiću koji izgledom i teksturom nimalo ne zaostaje za kupovnim, a ukus mu je često i bolji.
U nastavku donosimo tri provjerena recepta za domaći sladoled: od vanilije, jagode i čokolade.
Sladoled od vanilije s čokoladnim prelivom
Za 10 osoba
Vrijeme pripreme: 35 minuta
Sastojci:
- 250 ml punomasnog mlijeka
- 250 ml slatke pavlake
- 6 žumanaca
- 90 g šećera
- 1 mahuna vanile
- 150 g čokolade za umakanje
Priprema:
U šerpi pomiješajte mlijeko i slatku pavlaku.
Mahunu vanile zarežite nožem, sastružite sjemenke i dodajte u smjesu. Zagrijavajte do tačke ključanja, pa sklonite sa vatre.
Umutite žumanca sa šećerom, pa uz stalno miješanje dodajte mlaku smjesu mlijeka i pavlake. Dobro sjedinite.
Ohladite smjesu, sipajte u kalupe za sladoled i stavite u zamrzivač.
Kada se sladoled stegne, otopite čokoladu, prebacite je u dublju čašu i umočite svaki sladoled do pola. Položite ih na papir za pečenje i vratite u zamrzivač da se čokolada stvrdne.
Rumenko – voćni sladoled od jagode i jogurta
Za 8 osoba
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Sastojci:
- 400 g zrelih jagoda
- 1 dcl gustog jogurta
- 150 g žutog šećera
- 70 ml vode
- 2 vanilin šećera
- Prstohvat cimeta
- 2 kašike soka od limete
Priprema:
U manjoj šerpi sjedinite vodu, šećer, vanilin šećer i cimet. Kuhajte dok se ne formira sirup, zatim dodajte sok od limete i ostavite da se ohladi.
Jagode izblendajte i procijedite kroz sitnu cjediljku kako biste dobili glatku teksturu.
U izmiksane jagode dodajte jogurt i ohlađeni sirup. Sve dobro promiješajte i sipajte u kalupe.
Zamrznite, a prije vađenja kalup kratko potopite u toplu vodu kako bi se sladoled lakše izvadio.

Čokoladni sladoled – Kremasto zadovoljstvo
Za 10 osoba
Vrijeme pripreme: 35 minuta
Sastojci:
- 500 ml slatke pavlake
- 250 ml mlijeka
- 150 g čokolade za kuhanje
- 150 g šećera
- 2 kašike kakaa
- 5 žumanaca
- 1 mahuna vanile
Priprema:
U šerpi pomiješajte pavlaku i kakao, zagrijavajte dok ne proključa.
Dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi.
U posebnoj posudi prokuhajte mlijeko sa šećerom. Žumanca umutite pjenasto i u njih postepeno dodajte vruće mlijeko uz neprestano miješanje. Kratko vratite na ringlu dok se smjesa ne zgusne.
Spojite čokoladnu i mliječnu smjesu. Dobro promiješajte, sipajte u kalupe i stavite u zamrzivač.

Savjeti za uspješan domaći sladoled na štapiću:
- Koristite kvalitetne kalupe i drvene štapiće
- Sladoled vadite iz kalupa tako što ga kratko potopite u toplu vodu
- Eksperimentišite s dodacima, komadićima voća, orašastim plodovima, kokosom ili preljevima
- Ako volite kremastiju teksturu, povremeno promiješajte smjesu tokom zamrzavanja (naročito ako nemate aparat za sladoled)









