MENI

Texas-Sweet-Rub-5

Domaći suhi začin

Zašto kupovati začine koji sadrže emulgatore i pojačavače ukusa, kada možete imati potpuno prirodan začin koji ste sami napravili? Vrijeme uloženo u pripremanje ovog začina nećete požaliti kada osjetite njegov intenzivan okus i aromu…

Potrebni sastojci za 200 grama suhog začina:

2 mrkve

1 korijen pastrnjaka

1 korijen peršuna

1 korijen celera

1 mala vezica lista peršuna

1 mala vezica lista celera

so

Priprema je jednostavna, ali zahtjeva vrijeme i strpljenje.

Povrće kupite na pijaci, i potrudite se da izaberete svježe povrće. Neka korjenasto bilje bude približne težine, i vezice lišća također. Zatim, povrće podijelite u tri grupe, koje se zasebno tretiraju: 1) mrkva; 2) korijenje (pastrnjak, peršun, celer); 3) lišće (peršun, celer).

Razlog podjele je različita brzina sušenja svake grupe. Za svaku grupu pripremite posebnu zdjelicu. Ukoliko nemate blender, onda se naoružajte strpljenjem za sitno sjeckanje.

Mrkvu ogulite, nasijecite na manje dijelove, usitnite u blenderu i odvojite u prvu posudicu. Ukoliko ispadne krupnije nego što želite, ne brinite – još jednom će se usitnjavati nakon sušenja.

Korijenje ogulite, nasijecite na manje dijelove, usitnite u blenderu i odvojite u drugu posudicu.

Lišće odvojite od debelih grančica, operite temeljito u hladnoj vodi i dobro isušite krpom ili ubrusom. Usitnite u blenderu i odvojite u treću posudicu.

Zatim slijedi sušenje. Tri nabrojane grupe se suše posebno. Da bi se riješili dijela vlage prije nego se pređe na sušenje na zraku, koristite šporet kako bi ubrzali proces. Rerne sa ventilatorima često imaju program sušenja, što je odlično za ovu primjenu.

Pleh ili najveću tepsiju koju imate prekrijte aluminijskom folijom ili papirom. Zatim rasporedite sadržaj jedne posudice. Ako koristite rernu sa ventilatorom, onda postavite na program sušenja. Ako koristite običnu rernu, onda je zagrijte na 50°C. Stavite pleh/tepsiju u rernu, i sušite 30ak minuta. Povremeno izvadite i ubrusom promiješajte, kako bi odstranili dio vlage. Postupak ponovite sa sve tri grupe.

Nakon što se povrće prosušilo u rerni, rasporedite ga pojedinačno na suhom stoljnjaku ili krpi. Držite ga tako preko noći, ili jedan cijeli dan.

Sutra je vrijeme za završavanje. Procijenite da li je povrće dovoljno suho – to će biti onda kada je prhko i ne osjeća se vlaga pod rukom. Ukoliko povrće nije dovoljno suho, produžite sušenje na zraku ili ga prosušite opet u rerni na način koji je prethodno opisan.

Kada je povrće osušeno, svaku grupu pojedinačno opet usitnite u blenderu, kako bi dobili fine granule. Nakon usitnjavanja, pomiješajte sve u jednoj teglici, dodajte dva puta više soli i dobro promiješajte.

Sol djeluje kao konzervans, a suho povrće ne daje mnogo prostora za kvarenje, pa ovaj začin može minimalno trajati godinu dana. Koristite ga gdje god biste koristili komercijalni začin. Za početak stavljajte manje količine, jer je okus intenzivniji.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista