MENI

Eterično ulje mente je korisno antibakterijsko i antistresno sredstvo

Eterično ulje mente prirodni je sedativ, može se koristiti kod mučnina i drugih gastrointestinalnih tegoba, ali zahvaljujući aktivnim sastojcima mentola ima i balzamične osobine koje ga čine učinkovitim kod stresa i poremećaja dišnog sistema.

Može se zapravo smatrati biljnim proizvodom s pročišćavajućim, ublažavajućim i antibakterijskim djelovanjem, koji olakšava rad jetre, izbacivanje crijevnih plinova i dezinficira usnu šupljinu.

Eterično ulje dobiveno od mente može se inhalirati za blagotvorno djelovanje na bronhije i nos ili umasirati za ublažavanje smetnji poput diareje, kolitisa, probavnih smetnji i meteorizma, reumatskih i menstrualnih bolova, ali uvijek u društvu drugog nosivog ulja kao npr. bademovo ulje ili ulje jojobe.

Ako se nanese čisto, zapravo bi moglo iritirati kožu.

Prilikom primjene posebno paziti na oči i nikada ne prekoračiti preporučene doze koje ni u kom slučaju nisu indicirane za djecu mlađu od 12 godina.

Vrlo često se upravo eterično ulje na bazi mente nalazi razrijeđeno u farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima poput šampona i pasta za zube jer potpuno sigurno dezinficira, okrepljuje i dezodorira.

Ipak, možda malo ko zna da ovaj proizvod također ublažava posljedice mučnine kretanja (automobilska i morska bolest na primjer), budući da je snažan antiemetik.

Nekoliko kapi esencije možete nakapati na maramicu i duboko udahnuti, kako biste se odmah osjećali bolje.

Kod problema s tjeskobom i nesanicom bolje je nekoliko kapi ovog eteričnog ulja uliti u odvlaživače radijatora, na jastuk ili u ekološki difuzor. Lako, zar ne?

Osobe koje pate od migrene mogu računati na mješavinu koja se sastoji od 10 kapi eteričnog ulja lavande, 2 kapi eteričnog ulja mente i 50 ml biljnog ulja. Njome navlažite prste i trljajte čelo, sljepoočnice i vrat sporim, kružnim pokretima.

Ovo eterično ulje djeluje osvježavajuće i opuštajuće na psihu. Zbog toga se može koristiti i za izradu domaćih sapuna i svijeća, kućnih dezodoransa i uradi sam deterdženata za dezinfekciju svih površina.

Jeste li znali da je eterično ulje dobiveno iz listova mente također antipiretik s tonizirajućom snagom?

U praksi tjera psihofizički umor, ali i simptome gripe, uključujući i temperaturu.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista