Kratko i jasno – ako mozgu pružimo pravilnu ishranu, bolje ćemo pamtiti, brže reagovati i bolje se koncentrisati.
Logično, hrana koju jedemo može značajno utjecati na naše raspoloženje, emocije i kognitivne sposobnosti.
Znate li koje su to namirnice?
ORASI
Dokazano je kako šaka oraha dnevno, može popraviti pamćenje. Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Jedna od zanimljivosti jest i da orah izgleda kao mali mozak, čak su bore i uvijanja baš kao i neo-korteks.
Danas je poznato da orah pomaže u razvoju više od tridesetak neuro-transmitera za moždane funkcije.U jednoj američkoj studiji osobe su svaki dan konzumirale 13 grama oraha, nakon čega su mnogo uspješnije riješile kognitivne testove od osoba koje nisu jele orahe.
BOROVNICE
Dobar odabir za međuobroke su borovnice. Ovo ljubičasto voće je super hrana za mozak čije redovito konzumiranje ne samo da potiče pamćenje, već obnavlja sjećanja.
ČOKOLADA
Za bolje učenje i pamćenje, preporučuje se konzumacija tamne, gorke čokolade sa velikim udjelom kakaa ali ne više od nekoliko kockica dnevno, oko 14 grama. A ako niste ljubitelj gorke čokolade, isti učinak na vaše ‘klikere’ imat će mješavina jedne kašike organskog i grčkog jogurta ili homemade kakao mousse kojeg dobijate miješanjem jogurta i kakaa.
CJELOVITE ŽITARICE
Da bi mozak mogao obavljati stotine važnih funkcija potrebna mu je energija. Naše vještine koncentracije usko su povezane s moždanom zalihom glukoze. Cjelovite žitarice s niskim glikemijskim indeksom su odlična hrana za mozak jer zadovoljavaju potrebu za uravnoteženim izvorom energije. S druge strane, konzumacija proizvoda od bijelog brašna ima jake uspone i padove u razini glukoze u tijelu, što usporava rad ovog organa te ga preopterećuje.
ZELENO POVRĆE
Špinat, šparoge, brokula, kelj i sl. sadrže folnu kiselinu, koja je jako važna za funkcionisanje mozga. Njene niske razine povezane su sa umanjivanjem i gašenjem kognitivnih procesa te demencijom. Kako biste svoj mozak snadbjeli sa dovoljnom količinom folne kiseline, nužno je jesti mješavinu tamnog zelenog povrća, a ne samo jednu ili dvije vrste.
RIBLJE ULJE
Omega 3 masne kiseline prijeko su potrebne za pravovaljani rad srca i mozga. Također, losos je druga najbolja moguća alternativa. Stavite ga na jelovnik barem dva puta sedmično.
AVOKADO
Jako malo namirnica ima tako dobra nutritivna svojstva kao što ih ima avokado. Iako je avokado bogat mastima, riječ je o “dobrim” mastima te između ostalog pomaže u sprječavanju visokog krvnog pritiska koji je rizični faktor za Alzheimerovu bolest. Međutim, u njemu ne treba te pretjerivati.