Mrkva je, uz cveklu, jedna od najzdravijih vrsta korjenastog povrća te je s opravdanim razlogom često sastavni dio prirodnih načina liječenja raka i drugih hroničnih oboljenja.
Iako se mrkva danas može naći i u drugim nijansama, najčešće je dostupna u narančastoj boji.
Upravo ta boja ukazuje na obilje karotenoida, tačnije beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u izuzetno važni vitamin A.
Osim što daje snažan poticaj imunitetu, beta-karoten poboljšava vid i pridonosi zdravlju kože.
Uz to, djeluje protiv slobodnih radikala te smanjuje rizik od hroničnih oboljenja, poput raka i srčanih bolesti.
Mrkva je siromašna kalorijama, a bogata topivim i netopivim vlaknima, što je čini savršenim izborom kod viška kilograma i konstipacije.
Sadrži i važne antioksidanse, poput vitamina C, D, E i K te minerala kalcija, kalija i magnezija.
7 dobrih razloga za konzumaciju soka od mrkve:
1. Čuva zdravlje kože te ima anti-age učinak
2. Poboljšava vid i štiti zdravlje očiju
3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara
4. Prevenira različite oblike raka
5. Čuva zdravlje mozga i snaži njegove funkcije
6. Pridonosi zdravlju usne šupljine
7. Odličan je izbor i za trudnice i bebe!