MENI

Evo zašto ne biste trebali sjediti prekriženih nogu

Sjedenje prekriženih nogu navika je koju usvajamo od malih nogu i koju nosimo sa sobom u duboku starost.

Jeste li znali da ovaj položaj, koliko god izgledao udoban, može imati ozbiljne posljedice za vaše zdravlje?

Prvo, položaj može pomoći neusklađenosti kukova, pri čemu je jedan kuk viši od drugog.

Drugo, prekrižene noge usporavaju i otežavaju protok krvi u donjim udovima, što može dovesti do povećanja krvnog pritiska (zbog nakupljanja krvi u venama).

Što duže sjedite prekriženih nogu, veća je vjerojatnost da će doći do promjena i u dužini mišića koji će s jedne strane biti skupljeniji, a s druge napetiji.

To se ne odnosi samo na mišiće nogu, kao što bi neko mogao pomisliti, već i na leđne mišiće: križanje nogu, naime, može uzrokovati neusklađenost kralježnice i ramena.

To povećava vjerojatnost skolioze (abnormalnog položaja kralježnice) i drugih problema s kralježnicom, koji se mogu pojaviti osobito tokom razvojne dobi.

Također može biti uzrok trohanteritisa i burzitisa, bolnih stanja koja zahvaćaju vanjsku stranu kuka i bedra.

Neusklađena leđa tada dovode do nepravilnog položaja vrata i glave, budući da je jedna strana tijela slabija od druge u pogledu mišića.

To dugoročno može uzrokovati bolove u vratu i migrene.

Posljednja briga odnosi se na muškarce koji prekriže noge, jer bi taj položaj mogao utjecati na proizvodnju njihove sperme.

Temperatura testisa mora biti nešto niža od temperature ostatka tijela (između 2°C i 6°C niže), a sjedenje prekriženih nogu može povećati temperaturu testisa do 3,5°C u odnosu na normalu, što rezultira smanjenjem i broja i kvalitete sperme.

Međutim, naša se rasprava ne odnosi na one sportove ili discipline u kojima je križanje nogu dio prakse – kao što je joga na primjer.

U ovom slučaju položaji koji se izvode donose velike dobrobiti tijelu i mišićima, čak i osobama koje pate od boli i ukočenosti.

Neka pravilno sjedenje bude i vaša zdrava navika.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista