MENI

Farbanje kose kanom – zdrava navika

Ukoliko želite da promijenite boju kose, a da sačuvate njenu prirodnu blistavost, rješenje je kana za kosu – prirodna boja za farbanje i toniranje.

Dostupna je u četiri nijanse, zahvaljujući kojima će tvoja kosa biti zdrava i sjajna, a to su crvena, crna, smeđa i neutralna.

Šta je to kana?

Kana, ili hena je visoka žbunasta biljka, latinskog naziva lawsonia inermis. Može da naraste i do šest metara visine. Uzgaja se na prostoru Afrike, južne i zapadne Azije i sjeverne Australije. U kozmetičke svrhe se koristi lišće ove biljke, koje se najprije suši, sjecka i melje, a potom pretvara u prah.

Iako je najpoznatija kao boja za iscrtavanje šara po tijelu, naročito u Indiji za ceremonijalne obrede, kana je još u drevnom Egiptu upotrebljavana za farbanje kose i uljepšavanje. Danas se koristi za prirodno bojenje kose, kože, noktiju i tkanine.

Kako izgleda kana za kosu?

Kana za kosu je napravljena od potpuno prirodnih sastojaka. Uobičajene farbe za kosu su najčešće dostupne u kremastom stanju i pakovanjima u obliku tube. Za razliku od toga, pakovanje kane podrazumijeva kesicu koja sadrži fini zeleni prah.

Kome je namenjena kana za kosu?

Jednostavno rečeno – svima koji žele da sačuvaju prirodni sjaj i kvalitet kose. Onima koji žele da ojačaju dlaku i oporave kosu koja je oštećena čestom upotrebom aparata za stilizovanje. Kana za kosu je idealna za one kojima je dosadila njihova prirodna boja kose i želeli bi da je promijene, ali da je ne oštete hemijskim preparatima.

Za one koji žele da potamne boju svoje kose, kana je odličan izbor, kao i za ljubitelje kose crvenih tonova. S obzirom da je boja napravljena od potpuno prirodnih sastojaka, najbolji efekat će imati na kosi koja nije prethodno farbana.

Dakle, za prvo farbanje i očuvanje zdrave kose kana je najbolje rešenje. Ne preporučuje se upotreba kane na kosi koja je farbana, ondulirana ili hemijski tretirana na bilo koji način, jer neće dati rezultate.

Također, kana je odlično rešenje za one koji imaju alergije na klasične farbe za kosu, a željeli bi da promijene svoju boju.

Prednosti kane za kosu

Kana boje za kosu su bez hemijskih dodataka, napravljene isključivo od prirodnih sastojaka. Dakle, nema neprijatnih mirisa, iritacije kože, opadanja kose… i drugih neželjenih reakcija na određene hemijske sastojke. Ne oštećuje i ne isušuje vlasi.

Njeguje i jača strukturu dlake. Kana oblaže dlaku i vezuje se za keratin, popunjavajući oštećenja na kosi. Prilikom nanošenja, zatvara kutikulu dlake i na taj način sprečava da štetni utjecaj dođe do srži kose. Tako ojačava vlasi i čini ih otpornijim na spoljašnje utjecaje.

Hrani kosu poput regeneratora. Osim što smanjuje elektrostatičnost kose, kana ima dejstvo poput balzama za kosu. Zatvara vlasi i tako omogućava kosi da zadrži prirodnu vlažnost. Ujedno poboljšava njenu gustinu. Redovnom upotrebom kane kosa postaje jača, zdravija i sjajnija. Pogodna je za sve tipove kose.

Čini kosu mekšom i nježnijom na dodir. Pigmenti se ne lijepe za kosu, već se kana spaja sa keratinom u vlasima. Tako da kosa postaje glatka, mekana i svilenkasta.

Umanjuje mašćenje kose. Kana utiče na smanjenje proizvodnje sebuma koji je „glavni krivac” za masnu kosu. Osim toga održava i nivo pH vrijednosti kože glave u ravnoteži.

Čisti i hladi kožu. Kana je odlična za borbu protiv peruti, jer sadrži antibakterijske sastojke koji umanjuju perutanje, svrab i peckanje kože glave.

Sprečava opadanje kose. S obzirom da dlaku i tjeme čini zdravijim, kana djeluje i na smanjenje opadanja kose tako što jača i hrani korijen dlake.

Nema ispiranja boje. Kana je trajna i postojana boja. Može se koristiti za neograničen broj ponavljanja, a svakim narednim postupkom pojačava se i obogaćuje intenzitet boje.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista