MENI

Francuska torta od jabuka – ukusna i sočna poslastica

Ova francuska torta od jabuka je savršen spoj mekanog biskvita i sočnih jabuka, sa hrskavom koricom koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Idealna je za svaku priliku, a priprema je jednostavna i brza.

Sastojci:

  • 680 g očišćenih jabuka, narezanih na tanke listiće
  • 1 kašika Calvadosa (ili neki drugi liker po želji)
  • 1 kašičica soka od limuna
  • 1 šolja glatkog brašna
  • 2 kašike glatkog brašna (za preliv)
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašika šećera za posipanje
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 veliko jaje
  • 2 žutanjka
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja mlijeka
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte rernu na 160°C. Pripremite kalup za tortu prečnika 24 cm – premažite ga maslacem ili margarinom i obložite papirom za pečenje na dnu.

Pripremite jabuke: Ogulite jabuke, narežite ih na tanke listiće. Stavite ih u posudu pogodnu za mikrovalnu pećnicu, poklopite i zagrijavajte 3 do 3,5 minute. Nakon toga, prelijte jabuke sokom od limuna i Calvadosom (ili likerom koji koristite). Ostavite da se malo ohlade, oko 15 minuta.

Pomiješajte suhe sastojke: U zdjeli pjenjačom izmiješajte 1 šolju brašna, 1 šolju šećera, prašak za pecivo i so.

Miješajte mokre sastojke: U drugoj zdjeli umutite jaje, žutanjke, ulje, mlijeko i ekstrakt vanilije.

Dobro promiješajte pa polako dodajte suhe sastojke i sjedinite smjesu.

Pripremite preliv: Odvojite jednu šolju smjese i u nju umiješajte dodatne 2 kašike brašna.

Dodajte jabuke: U veću smjesu dodajte ohlađene jabuke i pažljivo ih umiješajte lopaticom.

Sipajte u kalup: Smjesu sa jabukama izlijte u pripremljeni kalup i poravnajte.

Prelijte preliv: Kašikom rasporedite smjesu od brašna i šećera preko torte, pospite je sa 1 kašikom šećera.

Pecite: Torta se peče oko 1 sat i 15 minuta na 165°C, dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista. Pecite tortu na srednjoj visini u rerni.

Ohladite i poslužite: Kada se torta ohladi, po želji je pospite šećerom u prahu i poslužite.

Ova torta je još ukusnija ako se posluži uz šlag ili kuglu sladoleda od vanilije. Također, Calvados možete zamijeniti likerom od naranče ili drugim aromatičnim likerom prema ukusu.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista