Bez ove papričice meksička kuhinja je nezamisliva, a svoju slavu stekla je zahvaljujući visokoj ljutini koja je čini pravim izazovom čak i za najhrabrije ljubitelje vatrenih zalogaja.
Jedna stabljika habanero paprike daje čak i do devedeset plodova, a važno je znati da je svaki od njih bogat vitaminom C, kalijumom, kalcijumom i željezom.
Habanero paprika je dobila ime po Havani, potiče iz južne Amerike tačnije sa poluotoka Yucatan.
Postoje više vrsta habanero papričica, crvene, naranđaste, bijele i smeđe. Ubrajaju se u jedne od ljućih paprika na svijetu, po Guinnessu-ovoj knjizi je uvrštena u treću najljuću papriku na svijetu i daje ljutinu od 100.000 do 350.000 po Scovill-oj skali.
U specijaliziranim prodavnicama začina na bh. tržištu najčešće možemo naći naranđastu habanero papričicu.