MENI

Hodajte bosi – evo i zašto

Cipele, kao i ostala obuća, su oduvijek dizajnirane tako da štite naša stopala od vanjskih utjecaja i povreda.

Međutim, studije pokazuju da gotovo sve uobičajene cipele onemogućuju normalno hodanje i deformišu stopala. Posljedice se kreću od većeg rizika od ozljeda tokom sporta i problema s koljenima i zglobovima do artroze.

Zato ne čudi što sve više stručnjaka savjetuje ljudima da češće hodaju bosi.

Aktivacija srednjeg stopala

Evolucija je usavršila 26 kostiju, 33 zgloba i stotine mišića, tetiva i ligamenata da nas nose bosi kroz svijet. Stopala se najprije moraju polako priviknuti na nova opterećenja – ni mišići stopala se ne razvijaju preko noći.

Ako želite trčati bosi, trebali biste lagano početi na mekim livadama, na plaži ili na šumskom tlu. Osim toga, početnici bi također trebali raditi redovite vježbe za stopala.

Neke od njih su jednostavne vježbe koje se mogu integrisati u svakodnevni život, poput hvatanja predmeta i širenja nožnih prstiju ili kotrljanja teniske loptice po tabanu.

Senzorna povratna informacija kada hodate bosi osigurava da su stopala postavljena kako bi se sile udarca svele na minimum. Ko previše opterećuje pete, hodanjem bosim nogama automatski više aktivira srednje stopalo, čime se smanjuje pritisak na zglobove gležnja, koljena i kuka.

Osim toga, dužina koraka obično je kraća za bosonoge hodače. Povećava se učestalost koraka, što također poboljšava performanse.

Ako su nam stopala preslaba i imaju različite mišićne formacije, često radimo izbjegavajuće pokrete koji mogu dovesti do neravnoteže i, kao rezultat, do neusklađenosti kukova ili problema s leđima.

Osim toga, hodanje bosih nogu ima i mnoge druge prednosti za zdravlje!

Jačanje imunološkog sistema

Jačanje mišića stopala: Kada hodate bosi, mišići i ligamenti u stopalima i nogama moraju više raditi kako bi podnijeli težinu tijela. To može pomoći u jačanju mišića i poboljšanju stabilnosti.

Poboljšanje ravnoteže i koordinacije: Budući da hodanje bosih nogu zahtijeva više pažnje nego nošenje cipela, može pomoći u poboljšanju ravnoteže i koordinacije.

Smanjenje problema sa stopalima: Hodanje bosih nogu može pomoći u smanjenju razvoja problema sa stopalima kao što su kurje oči, žuljevi i gljivične infekcije. Hodanje bosih nogu omogućava stopalima veću ventilaciju i bolje disanje, što može smanjiti rizik od neugodnog mirisa stopala.

Poboljšanje cirkulacije: Hodanje bosih nogu može poboljšati cirkulaciju jer mišići u vašim stopalima i nogama moraju više raditi.

Jačanje imunološkog sistema: pokazalo se da hodanje bosih nogu po travi ili zemlji može pomoći u jačanju imunološkog sistema. To je zato što tlo sadrži određene mikroorganizme koji mogu stimulirati imunološki sistem.

Međutim, važno je napomenuti da hodanje bosonogo nosi i rizike, posebno u javnim prostorima kao što su parkovi, plaže ili bazeni gdje mogu postojati rizici od ozljeda oštrim predmetima ili bakterijama. Stoga je preporučljivo biti oprezan i hodati po čistom i sigurnom terenu.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista