MENI

dried beetroot powder in a black bowl, close-up
dried beetroot powder in a black bowl, close-up

Imate nisko željezo – cvekla u prahu je začin za vas

Cvekla se može konzumirati na razne načine, najčešće se kiseli i dodaje salatama, supi, te ih se koristi kao sredstvo za bojanje.

Cvekla je ujedno i vrlo zdrava te ima mnoga ljekovita svojstva. Ta svojstva potječu od raznih vitamina i minerala koje cvekla sadrži. Neki od njih su karotenoidi, dijetalna vlakna, vitamin C, magnezij, željezo, bakar i fosfor.

Cvekla u prahu – ljekovita svojstva i upotreba

Čisti organski prah cvekle, dobija se sušenjem i mljevenjem njene pulpe. Cvekla je jedinstvena zbog visokog sadržaja antikancerogenih tvari i karotenoida. Također je odličan izvor folne kiseline i antioksidansa koji štite organizam od prijevremenog starenja i pomažu u borbi protiv mnogih bolesti. 

Može se dodati u smoothie i napitke, ali i u namaze i umake koji će dobiti sjajnu boju!

Vlakna iz cvekle pomažu u reduciranju holesterola te povećavaju količinu dobrog holesterola zvanog HDL holesterol te je vrlo dobra za zdravlje jetre koju stimuliše i pomaže njenu normalnu funkciju.

Zbog beta karotena koji je vrsta vitamina A, cvekla pomaže u sprječavanju očnih bolesti, pogotovo onih koje se javljaju s godinama, a flavonoidi i vitamin C u cvekli pomaže u jačanju kapilara te ih sprječava od pucanja i naticanja.

Ujedno sadrži i veliku količinu ugljikohidrata koji su gorivo koje je našem tijelu potrebno za funkcionisanje tako da cvekla može podići energiju i učiniti osobu spremnijom za dug dan. Zato što je cvekla toliko bogata željezom, prah cvekle može se konzumirati kod anemije. Neki naučnici proučavaju utjecaj cvekle u borbi protiv raznih malignih bolesti s obzirom da cvekla podiže imunitet.

Odličan je izvor proteina, koji doprinosi rastu i održavanju mišične mase te sadržava niski udio masti dok je dobar izvor vlakana – što je bitan dio balansirane i zdrave prehrane.

Prah cvekle snižava trigliceride i LDL holesterol. Antioksidansi prisutni u cvekli spriječavaju nagomilavanje naslaga u arterijama. Dokazano je da konzumacija soka od cvekle ili praha pomaže regulisanju krvnog pritiska.

Kako koristiti cveklu u prahu?

Za razliku od ukiseljene cvekle koja se najčešće konzumira, cvekla u prahu lako uklapa u svakodnevnu prehranu zbog blagog okusa i mogućnosti prilagodbe raznim načinima konzumacije.

Prah od cvekle idealan je dodatak svježim smoothijima ili kao dresing za salate koje će poprimiti raskošnu crvenu boju i divan okus.

Prah cvekle dobija se od sušenog korjena, a jedna čajna kašika jednaka je cijeloj cvekli.

Krenite kuhati s prahom cvekle i stvorite razni spektar slatkih, ukusnih i nutritivnih smoothieja, namaza, torti, umaka, rižota i tjestenina.

Na kraju, prah cvekle može se koristiti kao boja za kozmetiku, hranu, sapune i odjeću. U davnim vremenima žene su utrljavale prah cvekle na obraze kako bi se zarumenile. Savršena je zamjena za umjetnu crvenu boju jer u potpunosti prirodna i ne uzrokuje nikakve alergijske reakcije.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista