MENI

Istražite 6 prednosti tikve

Ovo prekrasno i ukusno povrće, rasprostranjeno je širom svijeta i ima zapanjujuće zdravstvene prednosti. Postoji mnogo vrsta tikvi, a većina ima jednake učinke za zdravlje.

U tikve spadaju bundeva, buča, tikvica i ostale srodne vrste. Tikve su pune hranjivih tvari, vitamina i minerala. Obiluju vitaminima A, C, E, B1, B3, B5, B6 i folatima. Od minerala sadrže magnezij, kalij, mangan, bakar, fosfor, kalcij i željezo. Također su pune karotenoida i drugih protuupalnih i antioksidativnih spojeva.

Konzumacijom tikve možete očuvati i poboljšati vid, ojačati zdravlje i imunitet, spriječiti rak, upravljati simptomima dijabetesa, ojačati kosti, zaštiti zdravlje srca, smanjiti simptome nesanice, spriječiti upalna stanja, liječiti artritis, ukloniti čireve, parazite i infekcije, poboljšati zdravlje prostate, ojačati zdravlje respiratornog sistema i sniziti visoki krvni talk.

Jača imunitet

Tikva je bogat izvor hranjivih tvari, uključujući vitamin C, magnezij i druge antioksidativnih spojeva koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala. Slobodni radikali su prirodni, opasni nusprodukti staničnog metabolizma i povezani su s velikim brojem bolesti, uključujući rak, srčane bolesti i prerano starenje. U borbi protiv slobodnih radikala pomaže i vitamin A koji je također sastavni dio tikve.

Upravlja dijabetesom

Regulacija šećera u tijelu je najbolji način za upravljanje simptomima dijabetesa, bolesti koja pogađa milione ljudi širom svijeta. Tikva je izvrstan izvor vitamina B-kompleksa, koji su ključni za regulaciju šećera. Određene vrste tikvi sadrže veliku količinu dijetalnih vlakana, uključujući polisaharid poznat kao pektin. Pektin je bitan element u regulaciji šećera u krvi. Osigurava da se razine inzulina i glukoze naglo ne mijenjaju.

Djeluje protuupalno

Upala se može pojaviti bilo gdje u tijelu. Protuupalna aktivnost tikve krije se u omega-3 masnim kiselinama. One pozitivno djeluju na artritis i giht i sve vrste upala kardiovaskularnog sistema. Upala u tijelu usko je povezana s dijabetesom tipa 2, što znači da tikva može preventivno djelovati kada je u pitanju šećerna bolest.

Antiseptičko, antimikrobno i protugljivično djelovanje

Sjemenke bundeve štite organizam od parazita, mikroba i gljivičnih oboljenja što automatski eliminira brojne bolesti.

Jača zdravlje respiratornog sistema

Vitamin A, koji se nalazi u tikvama, pogoduje prvenstveno aktivnim i pasivnim pušačima. U tikvi također postoji spoj koji je povezan sa smanjenjem pojave raka pluća.

Pogoduje zdravlju kardiovaskularnog sistema

Magnezij i kalij, prisutni u tikvi, štite zdravlje kardiovaskularnog sistema. Kalij opušta napetost krvnih žila i arterija, čime se povećava protok krvi i smanjuje pritisak na srce. Tikve sadrže vlakna koja čiste arterije od holesterola, što preventivno djeluje na aterosklerozu, srčani i moždani udar.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista