Jalapeno papričica dobila je naziv po Xalapa (Jalapa) gradu koji se nalazi u saveznoj meksičkoj državi Veracruz.
Jalapeno papričica može narasti 60-90 cm u visinu. Ima zelene listove. Cvjetovi su bijele boje. Nakon 70-80 dana od presadnje moguće je ubrati prve svježe plodove. Oni su dugački 5-10 cm, a široki 1,0-1,5 cm. Prilikom sazrijevanja prelaze iz zelene u crvenu boju. Izduženog su oblika.
Jedna biljka Jalapeno papričice može dati 25-40 plodova. Oni se mogu brati višekratno kroz sezonu.
Najčešće se konzumiraju plodovi zelene boje, dok oni potpuno zreli koriste se za pripremu ljutih umaka.
Crveni plodovi često se nakon berbe stavljaju na dimljenje i nakon toga dobivamo Chipotle papričicu koja je sinonim za dimljeni Jalapeno plod.
Okus Jalapeno papričica je vrlo osvježavajuć s malom dozom ljutine. Zbog toga je ova papričica najpoželjnija papričica Amerikanaca, a vjerujem da je tako i u ostatku svijeta.
Svježi plodovi mogu se koristiti u salatama, sendvičima, domaćim salsama, chili con carne-u.
Crveni plodovi najčešće se koriste za pripremu ljutih umaka, chipotle salsi i pasti, a mogu se sušiti i samljeti te koristiti kao suhi začin. Svježi plodovi mogu se puniti s raznim nadjevima.