Kruške su voće koje ima iznimne zdravstvene koristi, a idealno se uklapa u mnoge recepte.
Dobro je poznata izreka „jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van”, ali uz bok jabuci stoji još jedno voće koje bismo trebali jesti redovno. To je kruška.
Jedna od najsvestranijih voćki koje ima iznimne zdravstvene koristi, a idealno se uklapa u mnogo slanih i slatkih recepata, za sve prigode i kao odlična grickalica za međuobrok je kruška.
Najbolje ju je jesti cijelu jer su u njenoj šarenoj koži koncentrirani mnogi antioksidansi.
Evo četiri razloga zašto bi ovo popularno voće trebalo jesti tokom cijele godine.
1. Jako su hranjive
Osim izvrsnog okusa, kruške su prepune hranjivih tvari. Srednja kruška osigurava značajnu količinu vitamina C, vlakana i mnogih bioaktivnih spojeva, poput antocijana, što pomaže našim stanicama da ostanu zdrave i sprečava razvoj mnogih hroničnih bolesti. Kruške sadrže kalij koji nam je potreban za snižavanje krvnog pritiska, vitamin K, bakar, magnezij i vitamine B-skupine koji pomažu pravilno funkcionisanje našeg organizma.
2. Smanjuju rizik za dijabetes tipa 2
Kruške se smatraju hranom niskog glikemijskog indeksa, djelomično zahvaljujući visokom sadržaju vlakana. Svaka kruška koju jedete tokom sedmice, može smanjiti rizik od dijabetesa za oko tri posto. Istraživači su izračunali i da ako svakodnevno pojedete ovo voće za čak 21 posto smanjujete rizik od dijabetesa tipa 2. Njegovo antidijabetičko svojstvo pripisuju se korisnim hranjivim tvarima koje sadrži.
3. Pružaju mnogo fitonutrijenata
Kruške, posebno one sa šarenom kožom, pružaju korisne fitonutrijente poput flavonoida. Poznato je da flavonoidi pomažu ublažiti upalu neutralizirajući slobodne radikale. Flavonoidi također mogu pomoći poboljšati zdravlje krvnih žila i smanjiti rizik od srčanih bolesti, određenih vrsta raka i dijabetesa tipa 2. Druge studije sugerišu da flavonoidi pomažu u smanjenju simptoma i rizika povezanog s astmom i drugim stanjima koja su povezana s preranom starenjem.
4. Pomažu u mršanju
Srednja kruška ima samo 100 kalorija i šest grama vlakana koji pomažu dobrom radu naše probave. Osim toga vlakna pridonose i dužem osjećaju sitosti. U jednoj 12-sedmičnoj studiji objavljenoj u časopisu Nutrition, pokazalo se da su žene koje su uživale u jabukama ili kruškama izgubile gotovo dva kilograma u 12 sedmica, bez drugih promjena u prehrani.