MENI

Jeste li koristili ikada nanu kao začinsko bilje?

Za osvježavajuću hladnoću nane zaslužan je mentol. Sadržaj mentola razlikuje se u velikoj mjeri između različitih podvrsta i može također da se mješa sa drugim ukusima, u zavisnosti od biljke. Na primjer, ukus uvijene nane podsjeća na kim, ananas nana ima ukus žutog voća, a narandža nana ima predivan ukus bergamota.

Svaka od brojnih podvrsta nane ima jedinstven ukus i izgled, a najpoznatija je pitoma nana. Njena aroma mentola i svjež, aromatičan ukus su prisutni u mnogim prehrambenim proizvodima, uključujući žvake i čokoladu.

SAVJET!

Pitoma nana je odličan dodatak salatama od listova, mješanim salatama i, naravno, voćnim salatama i tim jelima daje nov i uzbudljiv ukus.

Upotreba

Ukus mente je otporan na toplotu, pa može da se kuha duže.

Listovi nane se također često koriste za garniranje deserata.

Nigdje se nana ne koristi u mjeri u kojoj se koristi u Engleskoj – u zemlji porijekla, ovo začinsko bilje se dodaje slatkim jelima kao što su kompoti i slatkiši, pikantna jela kao što je indijski kari, sosovi i salate, čajevi i jogurt. Žele od nane i pečena janjetina sa nanom su vjerovatno najpopularnija jela sa ovim prepoznatljivim začinskim biljem.

Nana je takođe izuzetno popularna u Vijetnamu, a nana koja se uzgaja u Japanu se koristi u gotovo svakom jelu u toj zemlji.

Biljka

Kao i mažuran, bosiljak i origano, nana pripada porodici nana. U zavisnosti od vrste, biljka raste do visine od 80 centimetara i krase je bijeli, roze ili ljubičasti cvjetovi u periodu od jula do avgusta. Iako se listovi mente u velikoj mjeri razlikuju u zavisnosti od vrste, uvijek su ovalnog ili kopljastog oblika i ivice su im uglavnom nazubljene ili izreckane. Nana se u Evropi koristi kao začinsko bilje još od ranog antičkog perioda. Danas se pretežno uzgaja u sjevernoj Africi. Nana se u velikoj mjeri bere u Engleskoj od 1750. godine, a podvrsta „Mitcham“ se smatra za najkvalitetniju na svijetu.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista