MENI

Jeste li znali koje začine je najbolje koristiti tokom jeseni kao pripremu za zimu?

Jesenji začini poboljšavaju okus hrani, ali i podižu imunitet te grade bolje zdravlje organizma.

Ustvari, istraživanja su pokazala da cimet, đumbir, kurkuma i bijeli luk smanjuju rizik od nastanka sezonskog afektivnog poremećaja i pospješuju rad probavnog sistema. Ovi efekti su vam potrebni s početkom konzumacije teže i masnije hrane koja karakteriše zimsku ishranu.

Bijeli luk

Najzdraviji i najmoćniji začin još od davnina poznat je bijeli luk. Dosadašnja istraživanja su pokazala da pomaže u ublažavanju simptoma gripe i prehlade, ali i da može ubrzati oporavak. Preventivno djelovanje je možda i jače, jer će vas tokom zimske sezone držati dalje od navedenih bolesti.

Cimet

Veliki broj naučnih istraživanja rađen je baš na temu cimeta. Svakim istraživanjem se otkrila neka nova prednost cimeta. Činjenice govore da cimet može pomoći u prevenciji gripe, prehlade, probavnih tegoba, pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Kurkuma

Kurkumin, najbitniji sastojak kurkume, može popraviti vaše raspoloženje i ublažiti simptome depresije. Mnogi naučnici su ustanovili da kurkuma može smanjiti rizik od nastanka različitih infekcija i da se bori protiv niza virusa, uključujući virus gripe, prehlade i hepatitisa C.

Đumbir

Đumbir biste uvijek trebali imati u svojoj kuhinji, bilo da se radi o jeseni, zimi ili ljetu. Može vam pomoći kod ublažavanja raznih tegoba, od osjećaja napuhanog stomaka pa sve do upale grla. Ima odlično protuupalno djelovanje i dobro će doći kod ublažavanja bolova u zglobovima i mišićima, posebno onih uzrokovanih gripom.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista