Hljeb koji je pljesniv treba baciti, njemu nema spasa. Ali, ako kod kuće imate hljeb koji se s vremenom samo stvrdnuo, onda od njega ponovo možete dobiti fini hrskavi i topli hljeb.
Ako ste prije par dana kupili finu štrucu hljeba, ali je niste stigli pojesti, nemojte je baciti u smeće. S ovim genijalnim trikom kruh će biti ponovo kao svjež, s finom koricom i toplom sredinom, piše Bon Appetit.
1. Ovaj korak može izgledati zastrašujuće u početku, ali bez njega hljeb ne može dobro ispasti. Pustite vodu iz česme, toplu ili hladnu, i stavite pod nju hljeb. Pokušajte ga postaviti tako da je donja, ili izrezana strana, okrenuta od česme, to jest da je pod direktnim mlazom gornji dio hljeba gdje je tvrđa korica. Ako se namoči i unutarnji dio kruha, nema veze.
2. Namjestite rernu na 150 do 160 Celzijevih stupnjeva i mokru štrucu kruha stavite na pladanj za pečenje ili direktno na rešetku. Ostavite hljeb da se peče šest do sedam minuta, ovisno o veličini štruce, ili u slučaju da je hljeb premokar, stavite peći na deset do dvanaest minuta.
3. Kad izvadite hljeb, izvana će biti fino hrskav, a iznutra vruć i mekan. Pritisnite ga i provjerite koliko je mekan.