Pesticidi se mahom koriste u proizvodnji svog voća i povrća, a ono što je zapajunjuće jeste da se mogu pronaći i u organskoj hrani.
Vanredni profesor na Hemijskom fakultetu, Dušan Vlajković i magistar farmacije kaže da je česta zabluda da se pesticidi ne koriste u proizvodnji organske hrane.
“Izvjestan broj pesticida može da se koristi u prozvodnji organske hrane i to se zaista i radi. Pesticidi su široka skupina hemjskih supstanci različitih karakteristika koja se generalno koristi da se borimo protiv štetočina koje smanjuju prinose.
Postoje različite vrste pesticida u zavisnosti od toga šta hoćemo da tretiramo, da li želimo da se riješimo nekih gljivica, bakterija, bolesti itd. U teoriji pesticidi ne bi trebalo da ostaju u plodu, bar ne u meri koja bi mogla da se detektuje, ali to zahteva veoma precizno korištenje pesticida, zahtijeva znanje i znanje o periodu od korištenja pesticida do upotrebe tih biljaka”, govori Vlajković i skreće pažnju na to da se u praksi često dešava da u plodu ostane velika količina pesticida.